IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словенката Аленка Братушек е оттеглила номинацията си за еврокомисар*

Европарламентът не одобри кандидатурата на бившия премиер на Словения

18:17 | 09.10.14 г. 1
Словенката Аленка Братушек е оттеглила номинацията си за еврокомисар*

Словенката Аленка Братушек е оттеглила номинацията си за поста еврокомисар, след като беше отхвърлена от евродепутатите заради слабото си представяне и съмнения за конфликт на интереси, съобщава БТА.

Припомняме, че Братушек се самономинира за поста еврокомисар още докато беше премиер на страната, заради което тече разследване срещу нея и в родината й.

За решението на Братушек да се оттегли информира новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в специално изявление. В него той посочва, че решението й отразява нейната вяра в Европейския съюз (ЕС), Словения и демократичния процес.

С това нейно решение тя ми помага да завърша съставянето на новата комисия, заедно с Европейския парламент и със Съвета на ЕС, добавя Юнкер. Той допълва, че е в тесен контакт със словенския премиер и с ръководството на Европейския парламент по този въпрос.

По-рано този следобед ЕП съобщи, че отлага за началото на следващата седмица окончателното си становище по оценките от изпитите на номинираните еврокомисари. В съобщението на ЕП се уточнява, че това отлагане е свързано с късното приключване на оценките на изпитните комисии. 

Междувременно ръководството на Партията на европейските социалисти (ПЕС) предложи днес на словенското правителство да номинира Таня Файон като следващ словенски кандидат за Европейската комисия на мястото на Аленка Братушек.

Председателят на ПЕС Сергей Станишев изтъкна, че Таня Файон е отлична кандидатка, опитна и енергична, и може да внесе позитивна енергия и широк спектър от умения в Европейската комисия.

Словенското правителство трябва да действа бързо, за да може новата комисия да започне работа по възстановяване на европейската икономика и стартиране на нова инвестиционна програма за отваряне на работни места, допълва Станишев в изявлението.

По-късно словенската агенция СТА съобщи, че Любляна има три варианта за заместник на Братушек: евродепутатът Таня Файон, досегашният еврокомисар по околната среда Янез Поточник и министърът за развитието, стратегическите проекти и кохезионната политика Виолета Булц. Премиерът Миро Церар още вчера каза, че първо ще говори за новите кандидати в рамките на своята партия, а след това имената ще се дискутират и на правителствено равнище.

* Актуализирана информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Руме ти ли си :) или е сестра ти в Словения :DНие го знаеме бе, Ска....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още