fallback

ЕК няма да въвежда визи за САЩ въпреки липсата на реципрочност

България не изисква визи за американци, австралийци и канадци, докато българите не могат да пътуват безвизово до САЩ, Канада и Австралия

16:43 | 10.10.14 г. 12

Европейската комисия (ЕК) засега не намира за подходящо връщането на визите за граждани на САЩ, Австралия, Канада и Япония, макар че отчита, че тези държави изискват визи от гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Това се посочва в съобщение по повод оповестяването на първия доклад на ЕК по въпросите на визовата реципрочност, съобщи БТА.

Отбелязва се, че по-рано тази година нашата страна съобщи, че не изисква визи за американци, австралийци и канадци, като същевременно българите не могат да пътуват безвизово до САЩ, Канада и Австралия.

Хърватия съобщи, че за нейни граждани се изискват входни визи от САЩ и Бруней; Кипър съобщи за необходимостта от визово пътуване до САЩ и Австралия; Полша - до САЩ; Румъния - до Австралия, Канада, Япония и САЩ.

През последните месеци работихме усилено с правителствата на Австралия, Канада, Япония и САЩ по тези въпроси и те показаха, че споделят целта визите да отпаднат, заявява по този повод еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Те добавя, че има доверие в изразените позиции.

На осъществените срещи по визовите въпроси в присъствието на заинтересованите страни е било решено, че е необходимо да бъдат допълнително изяснени данните около изискванията за отпадането на визите. Решено е консултациите да се състоят на всеки шест месеца.

Уточнява се, че нито една от засегнатите от неравностойното положение държави от ЕС не е поискала връщането на визите за граждани на посочените неевропейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още