IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталуния се отказа от референдума за независимост

Артур Мас обаче не се отказва от желанието си да отцепи Каталуния от Испания и ще търси други механизми, за да се допита до гражданите

11:35 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Почти половината каталунци подкрепят независимостта на автономната област, показват анкети. Снимка: <em>Reuters</em></p>

Почти половината каталунци подкрепят независимостта на автономната област, показват анкети. Снимка: Reuters

Президентът на автономната испанска област Каталуния Артур Мас се отказа от провеждането на референдум за независимост на региона, но ще търси други политически начини, за да се допита до каталунците за тяхното мнение по въпроса за отцепването на региона, предаде Ройтерс.

Говорител на лявата „Ескера Републикана де Каталуния“ (ERC) - партията, подкрепяща регионалното правителство на Мас, коментира, че каталунският лидер е съобщил на останалите политически сили в областта за отмяната на допитването, насрочено за 9 ноември.

Вместо това Мас ще предложи да се проведат „консултации с гражданите“, уточняват от партията.

Припомняме, че националното правителство на Мариано Рахой подаде иск в Конституционния съд на Испания относно законосъобразността на референдума в Каталуния. Според мотивите допитването се отнася до въпрос, който касае суверенитета на Испания и не е редно в него да не участват всички граждани на кралството.

Съдът определи планирания референдум като нарушаващ Конституцията на страната, но до този момент от регионалното правителство на Каталуния не даваха сигнали, че ще отменят допитването на базата на съдебното решение.

Каталуния отдавна се бори за по-голяма автономия, а според анкетите половината от каталунците желаят независимост от Испания. В региона, който съставлява 1/5 от испанската икономика, живеят 7,5 млн. души. 

От друга страна обаче през последните седмици стана ясно, че независимата Каталуния ще остане извън ЕС, ще бъдат прекъснати и търговските отношения с останалите испански региони. Преди дни от испанската футболна лига дори предупредиха, че отборите на областта - „Барселона“ и „Еспаньол“, няма да участват в първенството на Испания, ако Каталуния извоюва независимост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още