IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия съди Fitch и S&P

Правителството в Рим обвинява кредитните агенции, че са публикували докладите си в работни за борсите часове

14:44 | 29.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Италия съди Fitch и S&P

Италиански съд заведе дело срещу представители на международните рейтингови агенции Fitch и Standard and Poor's. Обвинението е в пазарна манипулация при намаляването на рейтинга на държавния дълг на страната по време на кризата през 2011 и 2012 г., съобщава Ройтерс.

Съдът в малкия южен град Трани подведе под отговорност и двете компании заради действията на служителите им. Процесът ще започне на 4 февруари 2015 г., а пред съда ще бъдат изпратени петима настоящи и бивши служители на Standard and Poor's и един на Fitch. Те са обвинени, че са публикували докладите си в часове, в които борсите са отворени, като по този начин са нанесли големи щети на фондовите и облигационните пазари.

Докладите, заради които е заведено дело, са публикуваният от Standard and Poor's през януари 2012 г., с който рейтингът на държавния дълг на Италия се снижава от А на BBB+, и докладът на Fitch, който намалява рейтинга от А+ на А-.

Адвокатите на двете рейтингови агенции поставиха под съмнение юрисдикцията на съда в Трани – малък град в Пулия, отдалечен от финансовите центрове Рим и Милано. Според прокуратурата обаче тък като докладите са публикувани извън страната, всеки италиански съд има юрисдикция да разгледа делото. 

Според Standard and Poor's обвиненията са "напълно неоснователни и не са подкрепени с каквито и да било доказателства". Fitch съобщава пък, че не приема обвиненията на съдията и е сигурна, че агенцията и служителите ѝ ще бъдат оправдани.

Обвинението възнамерявало първо да включи в делото и третата голяма рейтингова агенция – Moody's, но впоследствие прокурорите се отказали от идеята.

Делото за пазарни манипулации и злоупотреба с класифицирана информация е доказателство за ширещото се в Италия мнение, че агенциите са изиграли значителна роля в разгарянето на световната финансова криза.

Според мнозина резките снижавания на рейтингите са причината за загубата на доверие в икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още