IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Allianz скачат с над 3% след добрите тримесечни данни

Компанията изненадващо потвърди очакванията си за годината и увеличи дивидентите за акционерите

16:42 | 07.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Allianz скачат с над 3% след добрите тримесечни данни

Акциите на най-големия европейски застраховател Allianz поскъпнаха с над 3%, след като компанията изненадващо обяви в петък по-високо изплащане на дивиденти след добрите си финансови резултати, предава Ройтерс.

Дори и след масовото изтегляне на капитали в дъщерната компания Pimco Бордът на директорите е убеден, че може да постигне оперативна печалба от 10,5 млрд. евро за 2014 г.

Потвърдените очаквания са изненадващи, а по всичко изглежда, че застрахователят отговаря на реакциите в Pimco и нарастващата неувереност сред инвеститорите. Като допълнителна мярка за укрепване на доверието концернът обяви и значима промяна в политиката си за дивидентите.

Сега Allianz възнамерява да предоставя на своите акционери половината от печалбата си под формата на дивиденти, вместо досегашните 40%.

През изминалото трето фискално тримесечие ръстът на печалбата в застрахователния бизнес напълно компенсира спада в поделението за управление на активите.

Оперативната печалба се увеличава с 5% в сравнение със същия период на миналата година до 2,65 милиарда евро. С това Allianz надмина прогнозите на анализаторите, които очакваха средно печалба в размер на 2,58 милиарда евро.

Приходите от продажби нарастват с 14,5 на сто до 28,8 млрд. евро. В бъдеще няма да ставаме свидетели на спадащи дивиденти, обяви още компанията. Досега застрахователят по правило изплащаше около 40 на сто от печалбата си, през 2013 г. сумата бе 5,30 евро на акция.

Освен това и заделените за резерв средства, за които концернът не намира приложение, ще бъдат изплащани на акционерите на всеки три години. С това Allianz очевидно реагира на постоянните настоявания на фонд мениджъри и анализатори за провеждане на по-щедра политика за дивиденти.

Така, дори ако нетната печалба стагнира на нивото от миналата година, дивидентът ще възлиза на 6,60 евро за акция – значително повече от очакванията на анализаторите. След деветте месеца на годината печалбата възлиза на 5 млрд. евро – с 260 млн. евро над миналогодишното равнище.

По отношение на оперативната печалба, с която Allianz предпочита да измерва постиженията си, главният финансов директор Дитер Вемер очаква през тази година да е в размер на 10,5 млрд. евро – с 400 млн. евро повече от 2013 г. 

„Непроменената ни прогноза, както и нововъведената дивидентна политика, са ясен израз на доверието на мениджмънта в бъдещето на Allianz“, уточни Вемер. 

Pimco, най-голямата в света компания за управление на активи, бе разтърсена в края на септември от напускането на нейния основател и гуру Бил Грос. През третото тримесечие привлечени са изтеглили почти 49 милиарда евро от фондовете от Pimco, а през октомври изходящите потоци продължават.

Въпреки това Allianz се надява, че низходящият тренд сега ще спре. „Изтичането на нетни средства след напускането на Бил Грос остава в съответствие с нашите очаквания", казва Вемер. „Pimco продължава да дава много добри резултати", уверен е той. 

Бил Грос, който съоснова компанята преди 40 години и управляваше Total Return Fund, се оттегли от нея на 26 септември и се присъедини към конкурента Janus Capital Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още