IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потъващата рубла повлича след себе си редица чужди компании

Акциите на фирми, разчитащи до голяма степен на дейността си в Русия, поевтиняват осезаемо от началото на годината

10:58 | 10.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потъващата рубла повлича след себе си редица чужди компании

Политическите несгоди на Русия се отразяват не само на икономиката на страната, но и на различни компании по целия свят, пише Bloomberg.

Финландският производител на гуми Nokian Renkaat Oyj, британският организатор на събития ITE Group Plc и германската фармацевтична компания Stada Arzneimittel AG са сред 29-те неруски компании по света, поне 10% от чиито приходи от продажби идват от Русия, по данни на Bloomberg. Цената на техните акции, измерена в долари, пада средно с 21% досега през годината спрямо ръст от 2,3% на индекса MSCI All-Country World Index и понижение от 8 на сто на индекса Stoxx Europe 600.

Инвеститорите разпродават акциите си, след като рублата поевтинява с 22% спрямо долара през последните три месеца на фона на санкциите, наложени на Москва от САЩ и съюзниците ѝ заради руско-украинския конфликт.

Книжата на Nokian Renkaat поевтиняха с 1,8% миналата седмица, като отчетоха пет поредни месечни спада. Компанията, която прибира една трета от приходите си от Русия, прогнозира, че обемът на продажби на гуми в страната ще се свие с до 10% през 2014 г.

„През тази година се опитваме да компенсираме отрицателния ефект от руско-украинската криза“, каза президентът и изпълнителен директор на Nokian Renkaat Ари Лехторанта на 31 октомври. „Покупателната способност в Русия започна да пада, което кара потребителите да купуват по-малко и по-евтини стоки“, посочи тя.

ITE Group извършва 60% от дейността си в Русия. Въпреки че компанията заяви на 1 октомври, че икономическите санкции оказват малък пряк ефект върху бизнеса ѝ, стойността на акциите ѝ пада почти наполовина досега през годината.

Над 25% от приходите от продажби на най-големия германски производител на генерични лекарства Stada идват от Източна Европа, Русия и бившите съветски републики. Цената на акциите на компанията падна с 6,1% през миналата седмица и е надолу с 20 на сто дотук през годината. През март компанията обяви, че няма да изпълни прогнозите си за продажбите и печалбата през тази година, посочвайки като причини слабостта на руската рубла и украинската гривна, както и кризата в Украйна като цяло.

Сред 29-те компании, следени от Bloomberg, цените на книжата на три регистрират ръстове през 2014 г. Акциите на турския производител на стъкло Turkiye Sise & Cam Fabrikalari AS поскъпват с 30%, докато тези на лондонския производител на стомана Evraz Plc и турския строител Tekfen Holding AS бележат ръстове от над 9%.

Извън Европа AirAsia X Berhad, която разчита на Русия за около 50% от продажбите си, е свила пазарната си капитализация с 19% досега през годината. Също така с 26% поевтиняват акциите на израелския строител Jerusalem Economy Ltd, получаващ 18% от приходите си от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още