fallback

11 страни от EС въвеждат данък върху финансовите операции до края на годината?

Всеотдайността към европейската идея прави Юнкер точният човек за ЕК, посочи еврокомисарят Пиер Московиси

21:17 | 10.11.14 г. 3

До края на настоящата година 11 страни от еврозоната могат да въведат общ данък върху финансовите трансакции, като сред тях обаче не попадат Люксембург и Великобритания. За това намекна в изявление в Брюксел еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз и бивш министър на финансите на Франция Пиер Московиси, съобщава Ройтерс.

Еврокомисарят защити председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер срещу обвиненията, че при неговото управление Люксембург е предоставял на големи международни компании възможности да заобикалят данъчните закони и да плащат по-ниски данъци.

"Това, което има значение, е обвързаността на Юнкер с поставянето на началото на нова ера на трансграничен обмен на информация между данъчните власти и постигането на напредък в данъчната хармонизация", посочи Московиси.

Бившият френски финансов министър припомни, че Юнкер му е възложил данъчния ресор в ЕК с пълното съзнание за водената от него по-рано кампания срещу "данъчния дъмпинг" и за засилване на данъчната хармонизация в ЕС, предава БТА.

"Той не бива да бъде съден по своето минало. Въпросът сега е дали е подходящ да председателства ЕК. Отговорът е очевиден: "да". Той е повече от подходящ за тази позиция", каза Московиси.

Отхвърляйки твърденията, че скандалът, станал известен като Люкслийкс, фатално е отслабил позицията на Юнкер, Пиер Московиси посочи, че всеотдайността към европейската идея, опитът и политическите умения на Юнкер го правят точния човек да ръководи ЕК.

Във Франция десните и антиевропейски настроени Марин льо Пен и Никола Дюпон-Енян призоваха Юнкер да подаде оставка като председател на ЕК. Представители на леви и "зелени" партии в Европейския парламент настояват той да обясни пред тях ролята си, но все още не е внесено официално искане.

Юнкер, който бе финансов министър на Люксембург от 1989 г. и премиер в периода 1995-2013 г., избягва медиите, откакто миналата седмица Международният консорциум за разследваща журналистика установи, че редица компании са използвали подразделенията си в Люксембург, за да плащат по-малко данъци.

Над 300 международни корпорации са сключвали тайни споразумения с херцогството, за да намаляват глобалните си данъци, докато в същото време са запазили слабо присъствие в страната, твърдят журналистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още