fallback

Безработните имигранти в ЕС могат да бъдат лишени от социални помощи

Произнасянето на съда на ЕС е по искане на Германия, където двама румънци водят дело, за да получават помощи, без да са работили нито там, нито в Румъния

12:59 | 11.11.14 г.

Съдът на ЕС представи днес свое решение, според което неработещите имигранти, граждани на Общността, могат да бъдат лишени от правото да получават социална помощ в приемащата държава, предаде БТА.

Произнасянето на съда е по искане на властите в Германия, където двама румънци водят дело, защото, без да са работили нито там, нито в Румъния, очакват да получават помощи.

Днешното решение постановява, че за целите на достъпа до някои социални помощи имигрантите от ЕС нямат право да изискват да бъдат възприемани еднакво с гражданите на приемащата държава от Общността, освен ако пребиваването им в чуждата страна не отговаря на условията от директивата за свободно движение.

Съгласно директивата, приемащата държава не е длъжна да предоставя право на социални помощи през първите три месеца от пребиваването на чужденеца. Когато продължителността на пребиваването на чужденеца е над три месеца, но под пет години, директивата предвижда условия за правото на пребиваване, сред които и условието неработещите имигранти да разполагат с достатъчно собствени средства. С това директивата цели да не се допуска безработните имигранти от ЕС да използват системата за социална закрила в приемащата държава, за да се препитават.

Затова всяка държава от ЕС трябва да има възможност да отказва отпускането на социални помощи на безработни имигранти, които упражняват свободата си на движение с единствената цел да получават социални помощи в друга държава от Общността, въпреки че не разполагат с достатъчно средства, за да имат право на пребиваване там, гласи съдебното решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още