fallback

Путин: Поевтиняването на петрола има конюнктурен характер

Основните фактори, които оказват влияние сега, са увеличеният добив и намаленото потребление, смята руският държавен глава

12:36 | 16.11.14 г. 10

Корекции на цената на петрола ще има, вероятно през 2015 година, но поевтиняването на суровината сега няма да се отрази на изпълнението на бюджета на Русия и социалните ангажименти, които има правителството, прогнозира руският президент Владимир Путин, цитиран от агенция ТАСС.

По-ниските цени на суровината имат конюнктурен характер, обясни той по време на пресконференция в Бризбейн, където участва на заседанието на Г20.

„Мисля, че това (поевтиняването на петрола – бел. ред) е събитие с конюнктурен характер, свързано с увеличения добив и пониженото потребление”, обясни руският държавен глава. За него има и още един фактор, влияещ на цената в момента – монетарното колебание на курса на долара.

Владимир Путин подчерта още, че цената на петрола се отразява на финансовото състояние на енергийните компании, техните вложения в бъдещото развитие, добивите им и т.н.

„Всички на световните пазари, основните производители, разбират това прекрасно. Уверен съм, че корекции (на цената на петрола – бел. ред) ще има. Може би не днес или утре, но в следващата година ще ги видим”, допълни той.

По думите на Путин средната цена на петрола ще бъде на нивото, заложено в бюджета на Русия за тази година. По тази причина и няма да има влияние върху социалните ангажименти, записани в бюджета, смята още държавният глава.

В края на миналата седмица цената на европейския сорт петрол Brent остана под нивото от 80 долара за барел, което представлява спад с около 25% спрямо нивата от година по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още