IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ решава за покупката на държавни облигации през първото тримесечие на 2015 г.

Решениетo ще бъде мотивирано от парично-политически причини, смята вицепрезидентът Витор Констанцио

13:35 | 26.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ решава за покупката на държавни облигации през първото тримесечие на 2015 г.

Вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Витор Констанцио очаква решение за предприемане на нови инструменти в борбата със заплашващата инфлация в началото на следващата година. ЕЦБ ще вземе решение дали да предприеме покупки на държавни облигации през първото тримесечие на следващата година, стана ясно от изявление на Констанцио, цитиран от Bloomberg.

На конференция в Лондон той заяви, че ЕЦБ ще наблюдава отблизо дали увеличението на общите активи се развива според очакванията. Буквално той заяви: „през първото тримесечие на следващата година ние ще можем по-точно да преценим дали е така. Ако общите активи не се увеличат спрямо прогнозите, може да имаме предвид закупуването на други ценни книжа, също и на държавни облигации на вторичния пазар – най-големият и ликвиден пазар, който съществува".

Решението по думите му ще бъде мотивирано по „чисто парично-политически причини“. Покупките ще се извършват в съответствие с дела на членките на еврозонатта от общия капитал на ЕЦБ, в рамките на мандата на ЕЦБ и нейните правни възможности.

Възможността за мащабни покупки на държавни облигации, следвайки примера на други централни банки, е изключително спорен въпрос в Европа, особено в Германия. Една от причините е, че на централната банка ѝ е забранено директното финансиране на държави.

Управителният съвет вече одобри закупуването на обезпечени облигации и отпускането на много дългосрочни заеми на банки. С това се цели засилване на кредитирането на бизнеса и в крайна сметка постигане на инфлация.  

Президентът на германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман например счита, че подобна политика крие огромни рискове и възможни преразпределителни ефекти между икономиките в паричния съюз. Само преди дни Вайдман подчерта, че подобен ход от страна на централната банка може да срещне правни пречки. Критиците също така считат, че по този начин ЕЦБ ще облекчи натиска над правителствата да извършват нужните тежки реформи. Констанцио обаче контрира, че „не е задача на централната банка да намалява или увеличава натиска над правителствата, а целта е да се поддържа ценова стабилност“. 

Междувременно стана ясно, че балансът на Европейската централна банка, който включва заемите към банки, ценни книжа и други активи, като злато, е нараснал с 5,008 милиарда евро спрямо предходната седмица.

Златни резерви на ЕЦБ остават непроменени на ниво от 334,530 млрд. евро. Нетните валутни резерви в европейската система на националните централни банки се повишават с 1,2 млрд. евро до 229 млрд. евро.

ЕЦБ вече започна да купува обезпечени облигации, обезпечени с недвижимо имущество дългове, както и обезпечени с активи ценни книжа (Аsset-Backed Securities – ABS), за да постигне целта си. Програмата за покупки е част от плана на президента на ЕЦБ Марио Драги да разшири баланса на институцията с около 1 трлн. евро. ЕЦБ възнамерява да разшири баланса си близо до нивата, наблюдавани в началото на 2012 г. - около 3 трлн. евро с цел съживяване на дълговите пазари и насърчаване на кредитирането за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още