IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия няма да продава дялове от Enel

Страната няма да изпълнява и плановете си за приватазация на активи за около 16 млрд. евро всяка година

09:15 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италия е напът да се откаже от продажбата на своя дял в енергийната компания Enel. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италия е напът да се откаже от продажбата на своя дял в енергийната компания Enel. Снимка: Ройтерс

Италия е напът да се откаже от продажбата на своя дял в енергийната компания Enel, както бе планирано, а причината за това са лошите пазарни условия, съобщава агенция Ройтерс.

В същото време страната намекна, че може да закупи производителя на стомана Ilva, който в момента има сериозни финансови проблеми. Страната продължава да отстъпва от приватизационните си цели, независимо че бившият премиер Марио Монти си постави за задача още през 2012 г. Италия да продава активи, оценявани на поне 1% от БВП на страната. Това означава приватизация на компании за около 16 млрд. евро на година, като това досега не бе постигнато. 

Италия се нуждае от средствата, за да плаща своя огромен публичен дълг, който надхвърля 132% от БВП на страната. Анализаторите обаче са скептични, че подобни продажби могат да имат някакъв сериозен ефект върху задълженията, припомня агенцията. Страната продължава да е в рецесия за трети път през последните шест години, а волатилните световни фондови пазари държат инвеститорите далеч от Италия.

По-рано през тази година правителството заяви, че 5% от акциите на Enel ще бъдат предложени за продажба до края на годината. Тези планове не се осъществиха, както се случи с плановете за продажба и на други държавни активи.

Икономическият министър Пиер Карло Падоан обясни в неделя, че правителството е „осъзнало нуждата от повече време“, за да получи добра стойност за продажбата на активи от ранга на Enel. “През 2014 г. ние продадохме малко по-малко от планираното, но мисля, че можем да наваксаме през следващата година“, обяснява той пред Corriere della Sera.

Припомняме, че допреди малко повече от три години Enel беше собственик и на една от големите български електроцентрали - „ТЕЦ Марица Изток 3“. През лятото на 2011 годинаиталианската компания продаде дела си на американската Contour Global за сумата от 230 млн. евро.

Постепенно компанията се изтегли от българския пазар, продавайки и други свои активи, сред които и вятърни централи. 

Планът за продажбата на 40% от държавните пощи до края на тази година, също не бе разработен и няма да се случи. През септември правителството на Матео Ренци постави нова цел за продажба на държавни активи за 0,7% от БВП на година през следващите три години. За тази година обаче приватизацията е за едва 0,28% от БВП. 

В същото време в свое интервю Ренци заяви, че ако никой частен инвеститор не иска да закупи за закъсалия стоманопроизводител Ilva, то премиерът е готов да направи „публична интервенция“, за да спаси работните места и производството в завода, който се намира в южния град Таранто.

Ilva е най-големият в Европа стоманопроизводител на база на производствения си капацитет. Компанията обаче бе поставена под надзора на администрацията през миналата година, след като бе обвинена, че не успява да задържа токсичните емисии от производствата си и по този начин заплашва работата на всичките си над 16 000 служители.

В момента обмисляме дали да закупим Ilva от някоя публична компания, чрез която да се подобри състоянието на дружеството за 2-3 години и чак тогава да я предложим за продажба, обясни Ренци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още