IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом" планира да започне строителството на АЕЦ "Аккую" през пролетта

Това ще бъде първата ядрена централа в Турция

15:01 | 02.12.14 г. 3
"Росатом" планира да започне строителството на АЕЦ "Аккую" през пролетта

Руската корпорация „Росатом“ планира да започне строителството на площадката на АЕЦ „Аккую“ в Турция през пролетта на 2015 година, съобщи генералният директор на компанията Сергей Кириенко.

„Вече пристъпихме към процедурата за издаване на лиценз. Платихме съответния налог и сега започваме да предаваме необходимите документи за лицензирането“, заяви Кириенко и допълни, че не е изключено „Росатом“ да построи още една ядрена централа в Турция, макар и в момента да не се водят подобни преговори.

По-рано днес стана ясно, че турското Министерство на околната среда и градоустройството е дало одобрение на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта. Анализирано е влиянието на ядрената централа върху околната среда, селското стопанство, туризма, инфраструктурата, риболова и т.н., посочват от руската държавна компания.

АЕЦ „Аккую“ ще е първата ядрена централа в южната ни съседка. Тя ще бъде построена в провинция Мерсин на брега на Средиземно море. Проектът се реализира от АО „Аккую Нуклеър“ (Akkuyu NGS), дъщерна компания на "Росатом". 

Споразумението за изграждането на ядрената централа беше подписано между Русия и Турция през май 2010 година. По проект централата трябва да има четири енергоблока, всеки с мощност от 1 200 мегавата. Срокът на експлоатация е 60 години.

Новата ядрена мощност ще има капацитет за производството на 35 млрд. киловатчаса годишно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
forexboy
преди 9 години
Тези *** големи рубладжии се оказаха....тц тц тц. Не са "тарикати" като нас, да си извикат Уестингхаус, че да им построи централката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Както казват евреите - не чети сутрин съветски вестници (в случая западни), не действат добре на храносмилането. Не само в Турция, ами и в Унгария ще строят 2 реактора поне. Нормално - Построиха в Иран и на други места, мощностите се товарят, плащанията от вече построеното постъпват - регулярен бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Arr
преди 9 години
Интересно по средата на тая криза на фона на обезценената рубла, как намират пари като инвеститор да инвестират 20 милиарда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още