fallback

Русия няма да остави без отговор нови санкции от САЩ

Вашингтон този път се прицели в руските оръжейни компании и петролни проекти

18:40 | 13.12.14 г. 29

Русия този път ще предприеме ответни мерки, ако Вашингтон наложи нови санкции заради украинската криза, предупреди руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, че американският Конгрес подготви нови санкции, насочени към руските оръжейни компании и инвеститори в петролните проекти в страната.

Това предложение обаче трябва да бъде одобрено и подписано от президента на страната Барак Обама, за да се превърне в закон. На този етап обаче той изказва известни резерви относно налагането на допълнителни санкции, които могат да доведат до разделение между САЩ и Европа. 

„Ние няма да можем да оставим това (новите санкции – бел. ред) без отговор”, коментира Рябков, но без да уточни какви контрамерки има предвид.

НТВ.ру посочва още, че утре (14 декември) външният министър на Русия Сергей Лавров ще разговаря с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Рим. На срещата ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна и Близкия изток. По-рано беше съобщено, че разговорите ще се проведат в понеделник, но зам.-министър Рябков уточни, че има промяна в плановете, допълва изданието.

Отношенията между САЩ и Русия замръзнаха след анексирането на Крим от страна на Русия през март и подкрепата на Москва на проруските бунтовници в Източна Украйна. Според Запада има доказателства, че Русия доставя оръжия на тези бунтовници. Обвиненията обаче са категорично отхвърляни от Москва, припомня Ройтерс.

На този етап Русия отговори на икономическите санкции, които западните страни (ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия) наложиха на страната и ограничи вноса на храни и селскостопански продукти от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още