IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешното потребление на пшеница в Русия е гарантирано

Руското правителство планира ограничаване на износа, но още не е оповестило конкретни мерки

22:03 | 23.12.14 г.
Вътрешното потребление на пшеница в Русия е гарантирано

Ниската стойност на рублата предизвика масов износ на зърнени култури и това предизвика вчера правителството да съобщи за готвени мерки по ограничаване на износа, за да бъдат стабилизирани цените на вътрешния пазар.

В страната обаче се появиха и опасения затова достатъчни ли са количествата, за да задоволят вътрешното търсене.

Русия може да изнесе до 30 млн. тона зърно без това да се отрази на сигурността на доставките за вътрешния пазар, успокои руският земеделски министър Николай Федоров, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

От юли 2014 година досега от страната са изнесени около 20 млн. тона зърно, като 15,5 млн. тона е изнесената пшеница, сочат още данните на земеделското министерство. „Имаме пълна гаранция, че вътрешното потребление е покрито в размер на около 100-125%”, коментира Федоров.

Правителството на Русия реши да въведе ограничение на износа на пшеница, за да предотврати резкия ръст на цената на вътрешния пазар. По-ниската стойност на рублата стимулира износа на пшеница и по тази причина и суровината поскъпна на вътрешния пазар.

За седмица житото поскъпна с 5% на вътрешния пазар, показват още данните на ТАСС. Засега правителството обаче още не е съобщило за размерите и сроковете на въведените ограничения. Мярката беше съобщена от премиера Дмитрий Медведев вчера след заседание на кабинета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още