fallback

До началото на туристическия сезон Крим ще има алтернатива на Visa и MasterCard

Спирането на работата на двете системи не създават неудобство за гражданите, смята президентът Аксенов

14:29 | 27.12.14 г. 6

Прекратяването на работата на платежните системи на Visa и MasterCard ще ускори прехода на Крим към руската платежна система, заяви президентът на републиката Сергей Аксенов, цитиран от ТАСС.Проблемът ще бъде решен до началото на летния туристически сезон, обясни още той.

„Уверен съм, че в страната има умни глави, които са в състояние да решат проблема. А властите са готови да окажат нужното съдействие”, уточни президентът в интервю за НТВ.

По думите на Аксенов за жителите на Крим спирането на работата на платежните системи няма да създаде неудобства, тъй като те отдавна използват карти на руски банки. Проблеми ще има за тези, които се опитват да изтеглят средства от кримски банкомати чрез карти на двете платежни системи.

„Отделни представители на бизнеса имат платежни карти Visa и MasterCard, но у нас никога не е имало голямо разпространение на тези платежни системи”, допълни още кримският президент.

За него алтернативната платежна система на Русия може да се ползва и от съюзнически държави, сред които Китай или Индия.

Припомняме, че вчера двете компании за международни разплащания преустановиха работата си на полуострова като част от санкциите, наложени от САЩ. В момента банките в Крим издават на своите клиенти карти по системата ПРО 100, работеща в рамките на Руската федерация.

В магазините на полуострова вече са изградени над 5 хил. терминала, които приемат банкови карти от тази платежна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още