fallback

Беларус посреща Новата година с масови уволнения в правителството

Президентът Александър Лукашенко не даде обяснения за уволненията на министрите

16:41 | 27.12.14 г. 3

Президентът на Беларус Александър Лукашенко направи масови промени в управлението на страната. Така Беларус ще посрещне 2015 година с нов премиер и председател на централната банка и редица сменени министри, съобщи Reuters.

Това е най-големият ремонт на правителство в страната от 2010 година насам, отбелязва още агенцията.

Целта на този ход вероятно е защита на икономиката на страната от намаляващата стойност на руската рубла. Русия е най-големият търговски партньори на Беларус , както и един от най-верните й съюзници.

Начело на правителството ще застане Андрей Кобялков, който в момента оглавява президентската администрация. Подробности за смяната на министрите в кабинета не са посочени.

По-рано през годината обаче президентът обаче предупреди за уволнения в правителството, ако не бъдат постигнати основни икономически цели. Икономическата криза в Русия, породена от западните санкции, както и от ниските цени на петрола, се оказа сериозен проблем и за Беларус.

Половината от износа на страната е към Русия – основно трактори, индустриални машини и храни. От януари до октомври износът на Беларус към Русия е със 739 млн. долара по-малко спрямо същия период на миналата година, отчита още Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:17 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още