fallback

Франция скърби за жертвите на атаката срещу Charlie Hebdo

Редица световни лидери осъдиха остро терористичното посегателство срещу свободата на словото и свободата на медиите

19:55 | 07.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Знамената на френските държавни институции бяха спуснати в знак на траур за жертвите при днешното нападение срещу редакцията на сатиричния седмичник Charlie Hebdo в Париж, предаде ТАСС, цитирана от Dnes.bg.

Флаговете на Елисейския дворец, двореца Матиньон (където се помещава правителството) и на двете камари на парламента са спуснати.

За тази вечер във френската столица и редица големи градове по призива на медийни синдикати са свикани демонстрации срещу екстремизма. Президентът Франсоа Оланд ще направи обръщение към нацията в 20 ч. (21 ч. българско време).

12 души - 10 журналисти и карикатуристи и двама полицаи от охраната, бяха убити при атаката. Ранени бяха 8 души, двама от които са в критично състояние в реанимация, а други двама - в тежко.

Американският държавен секретар Джон Кери изрази солидарността на САЩ с Франция след нападението срещу сатиричния седмичник, предадоха Франс прес и ДПА.

"Искам да се обърна пряко към парижани и всички французи и да им кажа, че американците са до тях", заяви на френски Кери на излъчвана пряко пресконференция във Вашингтон.

"Никоя страна не знае по-добре от Франция, че свободата има цена. Свободата на словото и на медиите са фундаментални и универсални ценности. Днес те бяха атакувани, но никога няма да бъдат изкоренени. Убийците дръзнаха да заявят, че Charlie Hebdo е мъртъв, но не се лъжете, те грешат", заяви държавният секретар на САЩ.

Руският премиер Дмитрий Медведев осъди терористичния атентат в Париж и изрази съболезнования на близките на жертвите на това престъпление, съобщи говорителката му Наталия Тимакова, цитирана от ТАСС.

Медведев е заявил, че "тероризмът е недопустим в каквито и да било форми и проявления". "Медведев е убеден, че никакви идеологически разногласия не могат да оправдаят убийството и че виновните трябва да понесат наказание", добави тя.

"Премиерът поднася дълбоки съболезнования на близките на жертвите на тази терористична проява и пожелава най-скорошно оздравяване на пострадалите", каза Тимакова.

Саудитска Арабия, родното място на исляма, осъди нападението над френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", известен с осмиването си на радикалния ислям, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е смаян от атентата срещу редакцията на френското сатирично списание Charlie Hebdo, предаде АFP.

Това е "посегателство срещу свободата на словото и свободата на медиите - два стълба на демокрацията", заяви Бан. "Този атентат цели да ни раздели, но ние не трябва да попадаме в този капан", добави той.

Бан подчерта, че е "дълбоко потресен" от отвратителния акт, за който не може да има оправдание и изрази солидарността си с народа и правителството на Франция. "Мислите ми са и със семействата и близките на жертвите", заяви той.

"Сега е моментът да покажем солидарността си. Навсякъде по света трябва да подкрепим твърдо свободата на словото и толерантността и да се противопоставим на силите на разделението и омразата". Очаква се Съветът за сигурност на ООН да публикува днес декларация, осъждаща атентата.

(БТА)

Oще реакции - във видеото на Bulgaria On Air

Още по темата можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още