fallback

Графика на деня: Ислямът в Западна Европа

Реалният брой на мюсюлманите в Западна Европа е много по-нисък от масовата представа на европейците

12:30 | 08.01.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Бруталното убийство на 12 души в редакцията на френския сатиричен вестник Charlie Hebdo в Париж бе извършено от войнстващи ислямисти. Това ще накара мнозина отново да повдигнат въпроса за съвместимостта на исляма като религия със светските, либерални европейски ценности, пише The Economist.

Недоверието към религиите не се ограничава само до исляма, но европейците го смятат за по-заплашителен за своите национални култури, отколкото другите религии и атеизма. Това показва проучване на германската неправителствена организация Bertelsmann, проведено през 2013 г.

На долната графика вляво можете да видите какъв дял от запитаните смятат, че ислямът не е съвместим със западните ценности и местното население, изповядващо исляма. Най-висок е делът на неодобрение в Испания, Израел и Швейцария - 64%, 58% и 57% съответно.. Мюсюлманите в Израел през 2010 г. са 18% от населението, а най-нисък е делът им в САЩ и Испания - 2%.

На графиката вдясно можете да видите общия брой арести, извършени за тероризъм. В оранжево са арестите на  обвинени в религиозно мотивиран тероризъм, а в розово е общият брой арести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още