IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се шествие в Париж да обедини 1 милион души

Инициативата се посвещава на жертвите на нападенията от последните дни във Франция

09:32 | 11.01.15 г. 3
Очаква се шествие в Париж да обедини 1 милион души

Близо 1 милион души се очаква да вземат участие в днешния републикански марш във френската столица Париж. Той се посвещава на жертвите на нападенията от последните дни във Франция и е в подкрепа в общите усилия за борба с тероризма. 

Десетки световни лидери ще се включат в проявата. Сред тях ще бъде и българският министър-председател Бойко Борисов, съобщи БНР. Там ще бъдат още: германският канцлер Ангела Меркел, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, колегите му от Италия и Полша Матео Ренци и Доналд Туск.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също ще участват в републиканския марш. От руска страна ще присъства министърът на външните работи Сергей Лавров. Въпреки, че изрази емоционално съпричастността си с французите след нападенията, американският президент Барак Обама няма да пристигне в Париж. САЩ ще бъдат представени от министъра на правосъдието Ерик Холдър.

Холдър ще се включи и в извънредната среща на  министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз, която е предвидена след републиканския марш. На нея ще се обсъждат мерки за справяне със заплахите от тероризма.

В марша в Париж ще участва и турският премиер Ахмед Давутоглу. Президентът Реджеп Тайип Ердоган вече се е обадил на френския си колега Франсоа Оланд, за да изрази солидарност с Франция в борбата срещу тероризма.

Турските власти са започнали и разследване заради твърдението,че съучастничката на eдиния от атентаторите в Париж - Хаят Бумедиен, преди известно време е заминала за Турция.

Междувременно стана ясно, че френските служби за сигурност са спрели да следят извършителите на терористичните атаки от последните дни - братята Куаши, Ахмеди Кулибали и вероятната им съучастничка Хаят Бумедиен преди шест месеца, смятайки, че не са опасни. Вестник "Daily Mail" посочва, че терористите са били под контрола на френските служби за сигурност. Въпреки тяхната фанатична омраза към Запада и наличието на оръжие, полицията решила да прекрати наблюдението им през юли 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Та нали това е целта на организаторите?Мирът и разбирателството е смърт за банковата световна олигархия!Те искат раздори, омраза, мъртва плът, кръв, и власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Нещо много рехаво ми се видя събирането. Да не би още да не е имало шествие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Очакват се и подпалени джамии и даже гражданска война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още