fallback

Charlie Hebdo слага карикатура на Мохамед на корицата си

Изданието излиза в тираж от 3 млн. броя - 50 пъти над нормалния иначе тираж

08:40 | 13.01.15 г. 68
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Корицата на новия брой. Снимка: Charlie Hebdo 

Пророкът Мохамед ще бъде на корицата на следващия брой на френското сатирично издание Charlie Hebdo, който ще излезе в сряда и ще е първият след убийствения атентат в редакцията.

Тазседмичният брой ще излезе в тираж от 3 млн. екземпляра на 16 различни езика – 50 пъти над нормалния тираж, съобщи дистрибуторът MLP. Първоначално е бил планиран тираж от 1 млн. броя, съставен от авторите, оцелели след стрелбата в офиса на изданието. Огромното търсене във Франция и Европа обаче е накарало MLP да издаде вестника в 3 млн. копия. Преди атаката вестникът е бил отпечатван в 60 000-ен тираж, а на седмица са се продавали по около 30 000 копия.

Изданието от тази седмица ще е с шест или осем страници, вместо с обичайните 16, предава Bloomberg. 

На корицата ще бъде поместена карикатура на пророка Мохамед, който насълзен ще държи табела с надпис Je suis Charlie (Аз съм Шарли) под надписа „Всичко е простено”, пише The Wall Street Journal.

Изображение на първата страница бе разпространено сред медиите преди излизането на новия брой, който ще е първият след атаката в редакцията на седмичника в Париж, при която загинаха 12 души, сред които няколко карикатуристи.

Адвокатът на изданието Ришар Малка казва, че сред фигурите, които предстоящият брой ще осмива, „очевидно” ще бъде и Мохамед, като по думите му с това екипът ще покаже, че няма да отстъпи пред екстремистите, които искат да ги заглушат.

Списанието е прочуто с карикатурите си, които наред с обществените фигури осмиват исляма и други религии. 

Атаката от миналата седмица превърна Charlie Hebdo в емблема на свободата на изразяване. Милиони хора излязоха на улиците в неделя в цяла Франция, скандирайки името на списанието. Производството на самия вестник се превърна в медийно събитие, като оцелелите журналисти бяха приютени в редакцията на лявото издание Libération.

„Това е изключително странно, но и лицемерно", казва Лоран Леже, репортер на списанието, който е оцелял при престрелката. „Изведнъж сега ние сме подкрепени от целия свят. А трябва да се има предвид, че в продължение на години ние бяхме съвсем сами".

Charlie Hebdo очевидно не се огъва под ударите. Карикатурата на Мохамед на корицата е същото действие, за което един от предполагаемите нападатели при атаката през миналата седмица заяви, че е мотивирало убийствата. Сега пророкът насълзен държи табела с надпис Je suis Charlie (Аз съм Шарли) под надписа „Всичко е простено”.

„Някои твърдят, че списанието отива твърде далеч или че това е проява на лош вкус", казва Ян Линдигре, карикатурист, който оглавява сатиричния месечник Fluide Glaciale. "Charlie Hebdo трябва да продължи да бъде това, което беше".

Друга тема на изданието от тази седмица вероятно ще бъде маршът на солидарност в неделя във Франция, казват оцелели членове на екипа. Масово посетеният митинг стана магнит за френски и международни политически фигури, които иначе редовно са били обект на критика и присмех на страниците на Charlie Hebdo. Сред участващите бяха политици от Турция, Египет и Русия, страни, които са критикувани за ограничаването на свободата на словото.

"Всички тези диктатори в шествие в чест на свободата...", казва Леже. "Ние, разбира се, ще продължим с подигравките“.

Припомняме, че през миналата седмица двамата братя ислямисти Шариф и Саид Куаши убиха 12 души в офиса на изданието. Френската полиция ликвидира при заложническа драма братята в петък. В същия ден друг ислямист – Амеди Кулибали, уби четирима заложници в еврейски супермаркет в Париж, също преди да бъде застрелян от полицията. Предишния ден пък Кулибали уби и полицейска служителка. Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още