fallback

Берлин вади София от "черен списък" за инвестиции

Решаването на казуса „Цемеко“ ще задвижи двустранните отношения между България и Германия

12:18 | 20.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател

След като в продължение на почти пет години България бе поставена в своеобразен „черен списък“ за германските инвестиции, сега Германия отново ще насърчава вложенията на свои фирми в страната ни.

Германия отново ще може да разглежда в бъдеще заявления за поемане на инвестиционни гаранции за България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

„По този начин създаваме предпоставки за още по-задълбочено икономическо сътрудничество между нашите страни“, се казва и в съобщение на германското Министерство на икономиката и енергетиката.

Решението за възстановяването на инвестиционните гаранции е предхождано от съгласието на двете правителства за приключване на регресните преговори по инвестицията „Кльостерс-Цемеко“.

Предисторията

Вложението на германската компания беше обезпечено с федерална инвестиционна гаранция. През 2005 г. бе създадено смесеното дружество „Цемеко" с учредители „Кльостерс", която държи 75%, българското дружество „Кремиковци" с 20% и „Интертръст" на Валентин Захариев с дял от 5%. Идеята е да се построи циментов завод, който да използва отпадъците на металургичния комбинат.

След като българското Министерство на околната среда не издава оценка за въздействието, проектът за завода е блокиран. След невъзможността за реализиране на проекта в строителния сектор през 2009 г. федералното министерство на икономиката е изплатило обезщетения по инвестиционната гаранция за компенсирането на участието на германската компания в размер на 4,1 млн. евро.

След като през декември 2014 г. се постигна междуправителствено споразумение, бе решено оспорваната сума да се поеме поравно от двете страни. В края на декември депутатите ратифицираха Споразумението между българското икономическо министерство и Федералното министерство на икономиката на Германия за решаването на щетата и сумата бе платена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още