fallback

"Нафтогаз Украйна" подаде иск срещу „Газпром“ за 6,2 млрд. долара

Причината за съдебното преследване е намаленият транзит на газ

12:02 | 29.01.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинската газова компания „Нафтогаз“ е подала иск в арбитражния съд в Стокхолм срещу „Газпром“ за намалените количества транзитиран природен газ през територията на Украйна, предава руската информационна агенция ТАСС.

Сумата, посочена в иска, е 6,2 млрд. долара, от които 3,2 млрд. долара са за компенсация, а 3 млрд. долара - лихви, допълва още агенцията. 

Причината за иска е намаленият транзит на газ през 2014 г. През миналата година транзитът на руски газ през Украйна се сви до 58,9 млрд. куб. метра. За сравнение, през 2013 година количествата бяха 83,9 млрд. куб. метра.

Освен това „Нафтогаз Украйна“ е поискала промяна на тарифата за транзитиране в договора, „по начин, който ще бъде допълнително указан в писмено заявление, което ще бъде в съответствие с основните принципи на шведското право“.

Устните изслушвания по арбитражното дело между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ ще се състоят най-рано през пролетта на 2016 година, е записала руската компания в своя отчет за деветмесечието на 2014 година.

ТАСС припомня, че двете компании заведоха насрещни арбитражни искове заради цената на природния газ. През есента „Нафтогаз“ коментира, че трябва да има и промяна в договорите за транзита на руски газ за Европа. Ако съдът се произнесе в полза на Украйна по всички искове, газопреносната компания ще получи към 12,2 млрд. долара, изчислява още информационната агенция.

„Газпром“ загуби около 2/3 от украинския пазар през декември 2014 година. В последния месец на миналата година Украйна е купила общо около 1,5 млрд. куб. метра газ, от които 33% от Русия и 67% от Европа. За сравнение - през същия месец на 2013 година количествата газ, купени от Украйна, са били 2 млрд. куб. метра, от които едва 5% от европейски държави.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още