fallback

Лондон е прихванал два руски бомбардировача над Ламанша

Великобритания е прихванала над 100 руски военни самолета през миналата година

17:57 | 30.01.15 г. 44

Посланикът на Русия във Великобритания е бил призован в британското външно министерство, за да даде обяснение защо два руски бомбардировача са летяли над Ламанша тази седмица, съобщава CNN.

Представител на министерството съобщи, че два руски бомбардировача са предизвикали „смущения в гражданското въздухоплаване“. Те обаче не са навлезли в британското въздушно пространство. Инцидентът се е случил в сряда.

Самолетите са били прихванати от летателни машини на Кралските военновъздушни сили. Британските машини са ги ескортирали в продължение на час и половина, докато руските бомбардировачи напуснат района.

За пореден път руски бойни самолети приближават територия на държава-членка на НАТО, отбелязва медията. Според данни на Алианса през 2014 г. са регистрирани над 400 руски военни полети в близост до територии на държави от НАТО, което представлява увеличение от 50% спрямо 2014 г.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг за пореден път потвърди ангажимента на организацията да защитава „всички съюзници срещу всякакви заплахи“.

Според друг доклад за периода от март до октомври 2014 г. са били засечени и над 40 случая на доближаване на руски военни самолети и пътнически самолети. Един такъв случай е приближаването на руска военна машина до шведски пътнически самолет, като на борда е имало 132 души. Инцидентът е определен като високорисков.

Според британското министерство на отбраната Великобритания е прихванала над 100 руски военни самолета през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още