fallback

Лявата „Подемос“ събра над 100 000 души на митинг в Мадрид

Вятърът на промените задуха над Европа, заяви лидерът ѝ Пабло Иглесиас

20:39 | 31.01.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Десетки хиляди поддръжници на испанската лява партия „Подемос“ се събраха по улиците на Мадрид, за да да протестират срещу политиката на строги икономии. „Да, това е възможно“, викаха протестиращите по време на „Марша за промяна" в центъра на испанската столица, предаде Ройтерс.

Основаната едва преди година лява популистка партия възнамерява да имитира изборния успех на гръцката СИРИЗА по време на парламентарните избори през ноември и да вземе властта в страната. Протестиращите носеха банери с лозунги като „Безусловен базов доход" и "Тик-так, тик-так, часът на промените дойде". "Много хора са съгласни, че имаме нужда от промяна. Писна ни от кражби и от това, че корумпираните взимат всичко и ние не можем да направим нищо по въпроса", заяви 23-годишният безработен учител Дори Санчес, който е пътувал за демонстрацията от югоизточната част  на страната. 

Според „Подемос“ са били наети 260 автобуса, за да доведат фенове на движението до Мадрид. Стотици жители на столицата са изявили желание да приютят през нощта демонстрантите от страната. Лидерът на партията Пабло Иглесиас пледира за драстична промяна на курса на испанската политика. По време на кампанията в Гърция 36-годишният доцент по политически науки поддържаше лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас. „Вятърът на промяната задуха над Европа", заяви днес Иглесиас пред многохилядния митинг на мадридския площад "Пуерта дел сол".  Според полицията в шествието са участвали над 100 000 души, дошли от всички краища на Испания.

Участниците в митинга днес вееха гръцки знамена и знамена на испанската левица.

„Подемос“ бе основана през януари 2014 г.  от протеста на "indignados" (възмутените) и едва в средата на ноември официално бе регистрирана като партия. Точно както и СИРИЗА, „Подемос“ отхвърля мерките за строги икономии и върхушката, обвинявана в корупция, "кастата", довела народа до унижение и обедняване. И двете формации отхвърлят тройката международни кредитори (Европейската централна банка, Европейската комисия и Международни валутен фонд), призовават да се сложи край на международната финансова империя, забравила човечността, и поставят въпроса за преструктуриране на дълга.

По време на изборите за Европейски парламент през май 1,2 милиона испанци дадоха гласа си за партията, която вкара петима представители в Европейския парламент. Междувременно в някои анкети за общите избори през ноември „Подемос“ води срещу управляващата консервативна Народна партия на премиера Мариано Рахой и опозиционната Социалистическа партия.

Междувременно премиерът Рахой предупреди сънародниците си да не играят „на руска рулетка“, като гласуват за „Подемос“, която им обещава „звездите от небето“, но не може да изпълни обещанията си. 

Вижте снимки от шествието в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още