fallback

48% от германците подкрепят излизане на Гърция от еврозоната

Според изследването 44% очакват Атина да успее да убеди Европа за намаляване на дълга

11:43 | 11.02.15 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Всеки втори германец подкрепя излизането на Гърция от еврозоната, показа проучване, проведено от онлайн портала Focus.

Според изследването 48% от анкетираните германци биха подкрепили потенциален Grexit, докато 29% са заявили, че предпочитат Гърция да запази еврото. 23% от запитаните пък нямат твърдо мнение по въпроса, предава WBP Online.

Разбивка на данни показва, че значителна част от поддръжниците на Grexit са привърженици на евроскептичната партия Алтернатива за Германия (AfD), като 82% от нейните последователи подкрепят подобен развой на гръцката криза.

Дясноцентристките избиратели са 47% в полза Гърция да напусне еврозоната. Развоят на събитията се споделя и от 43% от социалдемократите. По-голямата част от привържениците на Зелената партия, Лявата партия и либералната Свободна демократическа партия (FDP) са за Гърция да остане в 19-членния валутен блок.

Що се отнася до намаляването на дълга 44% от германците считат, че подобен сценарий е възможен. Вариантът е подкрепян от 42% от социалдемократите, 48% от FDP, 54% от зелените и 58% от привържениците на Лявата партия.

Новото гръцко правителство на премиера Алексис Ципрас отказа да се придържа към ангажиментите, заложени в спасителния план на стойност 240 млрд. евро, който изтича на 28 февруари.

Ципрас предлoжи на Атина да бъде отпуснат мостов заем на стойност 10 млрд. евро, който ще бъде използван за най-неотложните плащания на правителството и ще даде достатъчно време на властите да убедят своите кредитори да облекчат изискванията за строгите икономии.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис ще присъства на заседанието на Еврогрупата тази седмица, като според очакванията той ще предложи рамка за мостово финансиране, което ще доведе до ново споразумение с кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още