fallback

Енергийна солидарност ще намалява зависимостта на ЕС от доставчици

Енергийният съюз ще позволи свободното движение и на енергията през границите на общността

19:10 | 25.02.15 г. 7

ЕК трябва да бъде солидарен и да намали зависимостта си от енергийните доставчици, а страните трябва да могат да разчитат на съседите си (чрез свързването на пазарите), когато се сблъскват от прекъсванията на енергийните доставки.

Това предвижда концепцията за създаване на Енергиен съюз, представена днес от комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович и комисаря по околната среда и енергетиката Мигел Канете.

В центъра на енергийния съюз са гражданите, посочиха още двамата комисари. Цените, които плащат те, следва да бъдат достъпни и конкурентни. Енергията следва да бъде сигурна и устойчива, с по-голяма конкуренция и повече избор за всички потребители.

Енергийният съюз е проект, който ще обедини 28-те европейски енергийни пазари, ще направи Европа по-малко енергийно зависима и ще даде на инвеститорите предвидимостта, от която те толкова се нуждаят, за да създават работни места и растеж, категоричен беше Шефчович.

Новият съюз ще залага още и на повишена прозрачност, когато държави от ЕС сключват споразумения за закупуване на електроенергия или газ от трети страни, пише пресцентъра на Европейската комисия.

Енергийният съюз ще позволи свободното движение на енергията през границите, но при стриктно прилагане на действащите правила. Едно от тях например е разделянето на енергийния сектор и независимост на регулаторните органи, като при необходимост се предприемат правни действия.

Предвижда се задълбочено преразглеждане на държавната намеса във вътрешния пазар и постепенно премахване на субсидиите, вредни за околната среда.

Енергийният съюз означава и преход към общество с ниски въглеродни емисии, което е изградено така, че да е дълготрайно.

Това ще стане като се гарантира, че местното производство на електроенергия — включително от възобновяеми източници — може лесно и ефективно да се поема от електроенергийната мрежа, да се спомага за водещата позиция на ЕС в технологично отношение чрез разработване на следващото поколение технологии за енергия от възобновяеми източници и превръщане на Съюза в лидер в областта на електрическата мобилност, като в същото време европейските дружества разширяват износа си и се конкурират успешно на световния пазар.

Енергийният съюз е един от най-амбициозните проекти на комисията „Юнкер”. Статистиката показва, че ЕС е най-големият вносител на енергия в света — за около 400 млрд. евро годишно, за да покрие 53% от своето потребление. В същото време цените на едро на електроенергията в Европа са с 30%, а на природния газ — с 100% по-високи, отколкото в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още