fallback

Варуфакис: В Гърция може да има предсрочни избори или референдум

Според финансовия министър това е възможен сценарий, ако гръцкият план за дълга бъде отхвърлен

16:05 | 08.03.15 г. 9

Гърция би могла да свика референдум или предсрочни избори, ако партньорите й от еврозоната отхвърлят нейния план за дълга и растежа. Това посочва гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за италианския в. Corriere della Sera, цитирано от Ройтерс.

Според споразумение, постигнато с кредиторите миналия месец, новото гръцко правителство има срок до края на април да конкретизира мерките, които ще изпълни в замяна на нова помощ.

Утре финансовите министри от еврозоната се събират в Брюксел, за да обсъдят писмото на Атина с обещаните реформи.

Варуфакис коментира пред изданието, че ако Брюксел в крайна сметка отхвърли предложенията на Гърция за реформи, би могло да има проблеми. По думите му обаче, както и премиерът е казвал, "още не сме залепени за столовете си" и "можем да се върнем към избори, да свикаме референдум".

Министърът не уточнява на каква тема би бил референдумът, но по-рано имаше спекулации, че евентуална безизходица може да принуди гръцкото правителство да организира обществен вот за това дали да продължи да приема строгите ограничения на ЕС - ход, който би могъл да повдигне въпроса за мястото на Гърция в еврозоната, отбелязва Ройтерс.

В интервюто Варуфакис посочва, че до момента партньорите от еврозоната отговарят с мълчание на предложенията му за замяна на сегашния дълг с облигации, обвързани с номиналния растеж.

"Бих искал Европа да разбере, че това би бил начин да бъдат върнати повече пари, а не по-малко", казва министърът за този вид облигации. (БТА)

Темата за дълговете на Гърция може следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още