IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара: Притесненията за реализацията на "Турски поток" са безпочвени

"Газпром" и BOTAS обаче все още не са се споразумели за намалението на цената на газа, призна турският енергиен министър

10:43 | 19.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анкара: Притесненията за реализацията на "Турски поток" са безпочвени

Коментарите за разрив в отношенията между Русия и Турция на газовото поле бяха определени като безпочвени от турския енергиен министър Танер Йълдъз, цитиран от „Коммерсант“.

Именно от руското издание вчера тръгнаха опасенията, че Анкара и Москва не могат да се разберат как да бъде прилагано намаление на цената на газа от малко над 10%, което „Газпром“ ще предостави на турската газова компания BOTAS, и това поставя под риск реализацията на проекта „Турски поток“.

Днес турският енергиен министър отхвърля тази информация, но признава, че финансов документ между двете компании все още не е подписан. „Вече съобщих, че е договорено намаление от 10,25%. Анексът за него още не е подписан, но това са технически детайли“, коментира Йълдъз.

Спорът между компаниите е по отношение на формулата как да бъде приложено намалението - „Газпром“ настоява то да се прилага върху договорната цена, а BOTAS – върху базовата. На този етап разликата ще е с няколко долара за хиляда кубични метра в полза на турската газова компания. Ако обаче цената на суровината тръгне нагоре, ефектът ще е доста осезаем, изчислиха от „Коммерсант“.

„Главното е че се договорихме, а подписите предстоят“, допълва още турският енергиен министър пред руското издание. За постигнатото съгласие по отношение на намалението беше съобщено още в началото на февруари, а досега анекси не са подписвани, посочва обаче „Коммерсант“.

Руски медии вчера посочиха още, че Турция в момента мълчи по проекта „Турски поток“, но с охота дава зелена светлина на европейския проект за изграждането на Южния газов коридор.

Припомняме, че във вторник в град Селим беше положена първата тръба от газопровода TANAP, който е част от този коридор. Веднага след това от Кремъл пуснаха съобщение за телефонен разговор между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган, по време на който „в приятелски дух“ са били обсъдени проекти от енергийния сектор, включително и „Турски поток“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха... всъщност, май в момента турците се драчат за това, което ще прибират от нас и останалите абдали на ХЪБ-а, препродавайки ни руски газ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Lucifer
преди 9 години
ммдаааа..там пазарът е по-вече от сигурен и неограничен, ще се продава на мижави цени, за да не кажа че направо ще се подарява а не продава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
крас
преди 9 години
По подобие на укрите и турците се правят на големи чок тарикати!Дори не са наясно как не само Турски , но и Син поток няма да има!Тогава газта която идва от азерите няма да стигне за тях , камо ли за Европа.С поведението си те показаха на рашъните, че имат един сигурен път и един сигурен пазар - КИТАЙ!В Газпром са напълно наясно с това!За Европа си остава проблема кой ще запълни липсата на руски газови доставки. Със сигурност това няма да е азерския газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още