fallback

Зелена енергия от Норвегия ще захранва домове от Великобритания

До 2021 г. ще бъде завършено строителствоно на най-дългия подводен интерконектор, който ще доставя над 1 мегават енергия на Великобритания

17:10 | 26.03.15 г. 15
Автор - снимка
Редактор

Зелена енергия, произведена в Норвегия, ще захранва стотици хиляди домакинства във Великобритания от 2012 г., заяви британската държавна компания National Grid. Енергията ще пътува по най-големият в света подводен електрически интерконектор, съобщава BBC.

Проектът на стойност 2 млрд. паунда бе одобрен от National Grid и от норвежкия ѝ партньор Statnett. Великобритания цели да внася хидроелектрическа енергия от Норвегия, за да достави 14% от годишните нужди на своите домакинства.

„Достъпът до енергия с ниски въглеродни емисии от хидроелектрическите централи на Норвегия ще ни помогне да посрещнем предизвикателствата на зелената, достъпна енергия“, заяви Алън Фостър, директор на европейското бизнес развитие в National Grid. „То също така ще помогне за диверсификацията на енергийни ресурси във Великобритания и има потенциала да намали пиковите цени, като ще донесе ползи за потребителите и бизнеса“.

Главният директор на Statnett Ауке Лонт заяви: „Това не само е технически впечатляващ проект, който ще постави нов световен рекорд, но е и важен принос за увеличението на производството на възобновяема енергия и от двете страни“.

Интерконекторът North Sea Network се очаква да бъде готов до 2021 г. и да има капацитет от 1,4 гигавата. Подводният електрически кабел ще свързва електрическите пазари на двете страни директно за пръв път в историята.

Новият интерконектор ще е дълъг 730 км и ще доставя енергия за 750 000 домакинства при пиково търсене, заяви говорител на енергийното министерство.

Повечето електричество в Норвегия се произвежда от водни електроцентрали. Кабелът ще свързва норвежката електропреносна мрежа близо до Квилдал, близо до ВЕЦ „Квилдал“, чийто капацитет от 1,240 гигавата го прави най-голямата електроцентрала в Норвегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още