IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Оланд представя мерки, с които ще рестартира инвестициите

Те включват данъчни отстъпки за компаниите и повече кредити за малкия и среден бизнес

09:35 | 04.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франсоа Оланд представя мерки, с които ще рестартира инвестициите

Френският президент Франсоа Оланд се опитва да успокои критиците сред неговата управляваща Социалистическа партия без да се отклонява от своята пробизнес позиция относно мерките, насочени към стимулиране на инвестициите, пише Financial Times.

Ходът идва броени дни, след като партията на президента претърпя загуба на местните избори. Това провокира критиците да поискат промяна в правителствените политики, насочени към бизнеса и представени миналата година.

В петък Франсоа Оланд обеща данъчни отстъпки за компаниите, които купуват капиталово оборудване, а държавната банка BPI ще увеличи кредитирането за малкия и среден бизнес от 5 млрд. до 8 млрд. евро.

Освен това частните застрахователи правят вноски във фонд с активи за 500 млн. евро, който ще може да купува акции на компании, които търсят начини да увеличат капитала си. Очаква се следващата седмица премиерът Мануел Валс да оповести още мерки в подкрепа на бизнеса.

„Ние не правим реформи за компаниите. Ние подкрепяме компаниите, така че да могат да инвестират“, заяви Оланд пред работници във фабрика в северен Париж.

Въпреки че мерките не отменят последните пазарни реформи - както бе поискано от някои критици на Оланд сред редиците на социалистите - надеждата е, че ще успокоят вътрешните критици дори когато правителството е изправено пред предизвикателството да балансира действията, насочени към стимулиране на икономиката, и изпълнението на бюджетните цели, поставени от Брюксел.

„Убеден съм, че инвестициите ще се повишат“, даде своята прогноза финансовият министър Мишел Сапен. „Можем да подобрим или да задълбочим политиките си, но трябва да запазим курса. Компаниите се нуждаят от стабилност при съставянето на инвестиционните си планове.“

Пакетът от мерки идва след представените през 2014 г. данъчни облекчения и намаления на социалните разходи за работодателите за нискоквалифицираните работници на обща стойност 10 млрд. евро годишно до 2017 г.

Премиерът Валс се надява подобряващата се икономика да подпомогне каузата му. Очаква се Франция да излезе от рецесията тази година с икономически растеж от 1%, подпомогнат от по-евтините евро и енергийни източници и рекордно ниските лихвени проценти.

Министър-председателят дори предположи, че растежът ще достигне 1,5 на сто – ниво, за което икономистите считат, че 10-процентната безработица трябва да бъде понижена.

Оптимистичната оценка на Валс бе охладена от по-малко оптимистичната прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, публикувана в четвъртък. Организацията предвижда ръст от 1,1% през 2015 г. и призова за повече структурни реформи.

От своя страна през май френското правителство ще представи пакет с реформи пред Европейската комисия. Париж трябва да понижи бюджетния си дефицит до 3% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ДХДО
преди 9 години
има си причина за такива моди : доста жизнено важни неща бях спрели напоследък. Апък както може да се досетим от буквалния превод на "laissez-faire", само коренно противоположен подход , може да свърши подобна задача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 9 години
явно е модерно да си социалист и да рестартираш някви неща напоследък :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още