IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Количествените улеснения стимулират кредитирането в еврозоната

Банките от еврозоната използват допълнителната ликвидност, за да предоставят заеми, заявява институцията

16:54 | 14.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ: Количествените улеснения стимулират кредитирането в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че нейната програма за изкупуване на активи е стимулирала кредитирането в еврозоната, въпреки че някои европейски кредитори изпитват значителни трудности, предава Bloomberg.

ЕЦБ започна да изкупува частни активи през миналата година и разшири програмата си през март, включвайки държавни облигации с цел съживяване на инфлацията. В своето проучване на банковото кредитиране за първото тримесечие на 2015 г., публикувано във вторник, базираната във Франкфурт институция заяви, че стратегията вече оказва влияние.

"Банките от еврозоната показват, че използват допълнителната ликвидност от техните продажби на търгуеми активи, свързани с програмата, по-специално за предоставяне на кредити", съобщи ЕЦБ. "Програмата за изкупуване активи изглежда е ефективна в подкрепа на кредитирането на икономиката на еврозоната".

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че институцията планира да харчи по 60 млрд. евро на месец поне до септември 2016 г., за да ще повиши цените за потребителите и да стимулира предлагането на кредити. И все пак почти една пета от банките в региона очакват печалбата да отстъпи поради спада в нетните лихвени маржове.

Централната банка ще проведе заседание по паричната политика във Франкфурт в сряда, за да оцени стратегията за количестве облекчаване.

В Германия, където Бундесбанк и нейният председател Йенс Вайдман поведоха опозиция срещу мащабните покупки на облигации, почти нито една банка не възнамерява да продава активи според национално проучване, публикувано във вторник. Германските кредитори също посочиха, че не очакват програмата на ЕЦБ за количествени улеснения да има някакво въздействие върху кредитните стандарти.

Изследването сред еврозоната показа, че 28% от банките в региона използват допълнителната ликвидност, за да предоставят заеми на фирмите. 17 на сто заявиха, че използват средствата за ипотеки, а 18 на сто – за потребителски кредити и други кредити за домакинствата.

Повечето банки заявиха, че също така възнамеряват да използват допълнителната ликвидност, за да увеличат заемите в тези категории през следващите шест месеца. Почти половината от банките, включени в проучването, пък казаха, че програмата за изкупуване на активите е имала положителен ефект върху техните условия на пазарно финансиране.

Въпреки това нетно 18% от банките от еврозоната са заявили, че програмата ще има отрицателно въздействие върху тяхната рентабилност през следващите шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още