IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на МВФ Родриго Рато е освободен след обиски в дома и офисите му

Рато е бил арестуван в Мадрид, след като местната прокуратура го обвини в неплащане на данъци, пране на пари и незаконно присвояване на имущество

09:58 | 17.04.15 г.
<p>
	Родриго Рато (вляво) беше задържан след обиск на жилището му в Мадрид вчера. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Родриго Рато (вляво) беше задържан след обиск на жилището му в Мадрид вчера. Снимка: Ройтерс

Бившият испански финансов министър и бивш шеф на Международния валутен фонд (МВФ) и на банковата група Bankia Родриго Рато днес беше пуснат на свобода, след като полицията извърши обиски в дома и офисите му, съобщи агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС.

Снощи испанската телевизия съобщи, че Рато е бил арестуван в Мадрид, след като местната прокуратура го обвини в неплащане на данъци, пране на пари и незаконно присвояване на имущество.

В сряда в. El País писа, позовавайки се на информация на данъчните органи, че банкерът използвал обявената от правителството данъчна амнистия, за да легализира парични средства със съмнителен произход. Това предизвика остра полемика в политическите кръгове на кралството и накара правоохранителните органи да прибегнат до обиски и задържане на бившия финансов министър.

66-годишният Рато е бил финансов министър на Испания от 1996 до 2004 г. и е ръководил МВФ от 2004 до 2007 г. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още