fallback

Ципрас нареди общините да преведат парите си в централната банка

Местните власти утре ще обсъдят указа на правителството, а опозицията се обяви против тази мярка

21:32 | 20.04.15 г. 15

Изправен пред все по-свиващите се опции, гръцкият премиер Алексис Ципрас нареди на мастните власти да прехвърлят своите парични средства от търговските банки в централната банка, съобщи Bloomberg.

Страната има нужда от средства за заплати, пенсии и плащания към Международния валутен фонд. Атина има да връща на Фонда 770 млн. евро на 12 май, а преговорите с основните кредитори не вървят добре, коментира изданието.

В резултат на трансферите от местните власти средствата на правителството ще се увеличат с 2 млрд. евро, сочат изчисленията. Искането е мотивирано от правителството с „екстремна спешност и непредвидени нужди”.

Решението за това своеобразно конфискуване на резервите на общинските власти само показва, че времето на Ципрас изтича, коментира Bloomberg. 

Експерти допълват, че този ход доказва тежката ликвидна ситуация за гръцката финансова система. „Следващата стъпка (на правителството - бел. ред) вероятно ще бъде да принуди всички публични агенции, включително и държавните компании, да направят същото”, обясни анализаторът Джанлука Дзилио от Sunrise Brokers.

Мярката ще бъде обсъдена във вторник от Общинския съвет на Атина и съюза на общините в Гърция. Георгиос Папаниколау, кмет на атинското предприятие Глифада, коментира, че местните власти имат „отговорност да служат на гражданите и да подобрят техните стандарти на живот”. Глифада има резерви от около 16 млн. евро, допълни още Папаниколау пред местни медии.

Основната опозиционна партия – „Неа демократия”, вече се обяви против действията на правителството. Несполуките на правителството не могат да бъдат плащани чрез средствата на гръцкия данъкоплатец, коментира говорител на партията.

От финансовото министерство на страната на този етап отказват да коментират ситуацията, отбелязва още Bloomberg.

На 24 април в Рига ще има среща на финансовите министри от еврозоната, на която основната тема ще бъде ситуацията в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още