fallback

Управляващите дружества в Европа разполагат с активи за рекордните 19 трлн. евро

През 2014 г. това се равнява на 124% от БВП на Стария континент, сочат данни на EFAMA

11:07 | 08.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

2014 г. се оказва рекордна за управляващите дружества (УД) в Европа. Размерът на активите, които управляват, растат за трета поредна година и достигат 19 трлн. евро. Това се равнява на 124% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Стария континент, показват данни на Асоциацията на европейските фондове и управляващи дружества (EFAMA).

Активите, управлявани от инвестиционните компании, се повишават с 15% през миналата година след ръста от 9% през 2013 г. Прирастът се дължи на силното представяне на финансовите пазари по целия свят, гласи Осмия годишен доклад на EFAMA за дейността на УД. Както е видно от графиката, през 2014 г. обемът на активите вече е с близо три четвърти повече от този, отчетен през кризисната 2008 г.

Графика: EFAMA

Институционалните клиенти са най-голямата категория клиенти на европейската индустрия за управление на активи, съставлявайки 74% от общия обем на управлявани активи на Стария континент при 69% през 2013 г. Делът на застрахователните компании и пенсионни фондове е 39% и 33%, съответно.

Според EFAMA четири са факторите, които увеличават инвеститорското доверие – преследването на печалби от инвестициите в средата на ниски лихвени проценти, привлекателността на инвестиционните фондове, що се касае до защитата на инвеститорите, голямото разнообразие от инвестиционни стратегии и рискови профили, обвързани с възвръщаемостта, както и подкрепата, която оказва паричната политика на централните банки.

В резултат на това през 2014 г. търсенето на инвестиционни фондове скочи до 634 млрд. евро. Същевременно, нетните активи на фондовете, инвестиращи в акции, сe повишиха с 14%, а на тези, влагащи в облигации – с 18 на сто.

Данните на EFAMA сочат, че професионално управляваните активи в Европа остават концентрирани в малко на брой финансови центрове в големи държави. Великобритания остава най-големият пазар за управление на активи в Европа, следван от Франция, Германия и Италия.

Към края на 2013 г. четирите страни формират 72 на сто от пазара. Това се дължи на многобройното население, високия БВП и големите спестявания. Например, делът на управляваните активи на Острова възлиза на 302% от БВП, изчислява Асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още