fallback

В САЩ, Германия и Италия чакат по-ниски пенсии. Кой обаче спестява?

56% от американците и 61% от германците спестяват за времето, когато ще се пенсионират. В Италия делът е 23%

12:55 | 22.05.15 г. 10
Автор - снимка
Редактор

Само един от всеки петима американци в трудоспособна възраст очаква пенсиите от социалното осигуряване да останат на сегашните нива в бъдеще, когато се пенсионира. Това сочи евентуална смяна на отговорността за финансовата сигурност със застаряването на населението, пише Wall Street Journal.

Според ново проучване на Pew Research Center други 31% от американците очакват по-ниски пенсии, а 41% са на мнение, че изобщо няма да получават никакви средства.

„Ако в бъдеще държавните пенсии са по-малки или няма такива, бъдещите пенсионери ще трябва да разчитат още повече на собствените си спестявания“, отбелязват от Pew в доклада си, който прави сравнително проучване на САЩ, Германия и Италия, за да анализира как домакинствата се приспособяват към бързо променящата се демографска картина.

Трите държави са сред най-застаряващите в развитите западни икономики. В Италия и Германия малко над една пета от населението е на възраст 65 години и над нея – ниво, което САЩ се очаква да достигнат през 2050 г. В Щатите конкретно това вече оказва натиск върху публичните финанси и кара някои политици да призовават за намаляване на пенсиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още