fallback

Новотни: ЕЦБ трябва да внимава, когато приключва количествените улеснения

С голям интерес следим опита на Федералния резерв на САЩ, заявява членът на УС на банката

09:46 | 28.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да бъде много внимателна, когато приключва своята програма за изкупуване на облигации на стойност над трилион евро. За това предупреждава членът на Управителния съвет на банката Евалд Новотни, цитиран от CNBC.

„С голям интерес следим американския опит“, коментира той. „Според мен Федералният резерв на САЩ върши доста добра работа, като е много предпазлив по отношение затягането на политиката.“

Откакто програмата за покупка на активи на ЕЦБ стартира през март, неочаквано добрите икономически данни от еврозоната породиха спекулации, че банката може да прекрати програмата си по-рано от предвидения краен срок, който е септември 2016 г.

Въпреки това Новотни, който е и гуверньор на Централната банка на Австрия, намекна, че иска банката да се придържа към така обявения график.

За съжаление икономическата ситуация в Европа е по-лоша в сравнение с тази в САЩ, което еврозоната и Щатите не се намират в еднаква точка на цикъла.

„Сега се намираме във възходяща тенденция, но тя е по-късна спрямо тази в САЩ“, заяви банкерът.

Едно от опасенията относно ефектите на количествените улеснения в дългосрочен план е, че може да намали спестяванията и пенсиите чрез обезценяването на редица активи като облигациите, например, които формират голяма част от тях.

Същевременно наличието на рекордно ниски лихвени проценти означава, че доходността по спестяванията ще бъде занижена.

Новотни подчертава, че „този свят с ултра ниски лихвени проценти не представлява дългосрочно равновесие“.

Централният банкер отхвърли възможността за незабавно облекчаване на финансирането за Гърция, коментирайки, че, когато става дума за приемане на облигациите на страната като обезпечение за кредита към централната банка, отговорът остава „не“.

Той разсея съмненията, че сделката между Атина и кредиторите е близо. Новотни отбеляза, че в подобна ситуация винаги има шум, като е важно той да бъде изолиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още