fallback

Бил Грос: Евентуален Grexit би "заразил" и други сериозно задлъжнели държави

Очакваният растеж в еврозоната е трудно постижим, тъй като зависи от количествените улеснения на ЕЦБ, заяви популярният инвеститор

20:18 | 28.05.15 г. 5

Едно излизане на Гърция от еврозоната би могло да "разконцентрира" валутите и да отвори вратата за "заразяване" на други сериозно задлъжнели държави, заяви пред CNBC популярният инвеститор Бил Грос.

По думите на Грос, ако Гърция не остане във валутния блок, това ще доведе до още повече спекулации за бъдещето в съюза на други страни, като Португалия, Испания или Италия.

"Мисля, че е важно как пазарите ще интерпретират събитията занапред", заяви Бил Грос, който в момента е мениджър на Janus Global Unconstrained Fund.

Той отбеляза, че очакваният икономически растеж в еврозоната е трудно постижим, особено защото зависи от ефективността на програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка. "Гъвкавата политика на ЕЦБ не е задължително да доведе до 2-3% ръст в еврозоната", заяви инвеститорът.

По-рано тази седмица Грос очерта позицията си относно политиката на "свръх" намеса на ЕЦБ, която отвори вратата за нов спад на германските бундове миналия месец. В доклад до клиенти инвеститорът посочи, че късите позиции спрямо германските облигации са навременни, но "недългосрочни". През миналия месец той написа, че германските 10-годишни облигации ще направят "спада на живота си".

Доходността по бундовете спадна рязко след началото на количествените улеснения на Европейската централна банка през март. След докосване на 0,049% на 17 април доходността по 10-годишните книжа се увеличили значително, тъй като лихвите спаднаха. Доходността достигна 0,56% в четвъртък.

По думите му неговият залог срещу държавните облигации "е отличен пример за възможностите, родени от глобалните нулеви ставки на паричната политика, основани на програмите за количествени улеснения, които продължават да насърчават лошите инвестиции във финансови активи, но не и в реалната икономика".

Доходността на ръководения от Грос фонд Janus Global Unconstrained Fund е надолу с 0,40% през тази година, сочат последните данни на Morningstar от вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още