IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия планира да премахне контрола на капиталите

Рейкявик въвежда еднократен данък за кредиторите, които решат веднага да изтеглят парите си

20:51 | 08.06.15 г.
Исландия планира да премахне контрола на капиталите

Правителството на Исландия представи план за премахване на мерките за контрол на капиталите, съобщава АП.

Мерките бяха въведени преди около седем години заради световната финансова криза, която предизвика тежка банкова криза в страната.

През 2008 г. трите основни банки в Исландия фалираха за няколко дни, припомня информационната агенция. Размерът на активите им достигаше 185 млрд. долара, което е 14 пъти повече от икономиката на страната. Пазарната капитализация на фондовия пазар се стопи с 90 на сто в резултат на кризата.

Мерките за контрол на капитала бяха въведени, за да се спре изтичането на пари от страната и влошаване на кризата. Първоначалните планове бяха действието им да продължи шест месеца, но те останаха за почти седем години.

Кабинетът предупреди, че ще наблюдава внимателно процеса по отмяна на ограниченията.

Много икономисти, включително Нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц, посочват Исландия като много важен пример при управлението на кризи. Въпреки грандиозната катастрофа, икономиката на страната се възстанови добре. Очакванията са през тази година растежът да достигне 2,7%. Безработицата е само 3,1% - три пъти по-ниска спрямо тази в Европейския съюз (ЕС).

В момента балансовата стойност на активите на банките възлиза на 120% от БВП. Около 62% от тях са чужди . Ако дори и част от тези пари напуснат страната наведнъж, валутата на Исландия ще се срути и кризата ще се върне с пълна сила. За тази цел правителството въвежда специално данъчно облагане на капиталите, които напускат страната.

Исландското правителство на практика поставя ултиматум на голяма група чужди кредитори, тъй като ако решат да изтеглят активите си, ще бъдат обложени с еднократен данък в размер на 39%.

По същество страната иска кредиторите и да се откажат от 900 млрд. крони, или 6,8 млрд. долара, за които претендират в съдебни дела. Само тогава те ще могат да си възстановят оставащите вземания от страната.

Друга група от чуждестранни кредитори, които притежават краткосрочен дълг и други активи в страната, ще получат възможност да участват в търгове за валута или да заменят дълга си с по-дългосрочни дългови инструменти, деноминирани в крони или евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още