fallback

Изборите в Дания могат да доведат до референдум за ЕС

Очаква се антиимигрантската дясна популистка Датска народна партия да спечели рекорден брой гласове

15:53 | 18.06.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Парламентарните избори, които се провеждат днес в Дания вещаят оспорвана битка между дясноцентриската опозиция на бившия премиер Ларс Локе Расмусен, която има лека преднина, и управляващата лява коалиция на премиера Хеле Торнинг-Шмид.

Очаква се антиимигрантската дясна популистка Датска народна партия да спечели рекорден брой гласове, тъй като един от всеки петима датчани е готов да гласува за нея.

Датска народна партия – анти имиграционна група, която е скептична към ЕС, може да се превърне в една от водещите партии в страната и заедно с Либералния алианс и Червено-зеления алианс да сформира блок, който ще разполага с критичните една трета от гласовете, необходими за иницииране не референдум за оставането на страната в ЕС.

По-рано този месец Датска народна партия се обяви за провеждането на референдум за членството на Дания в ЕС, подобен на този, който ще бъде проведе във Великобритания.

Лидерът на партията Кристиан Тулесен Дал заяви, че реформите предлагани от британския премиер Дейвид Камерън са подобни на тези, които иска неговата партия.

Населението на страната е пет милиона и 700 хиляди души. Четири места в парламента идват от живеещите в самоуправляващите се Гренландия и Фарьорски острови.

Още новини от страната и чужбина може да намерите нa bgonair.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още