IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира да обсъди с ЕС "Турски поток"

Разговорите могат да бъдат проведени по време на тристранните срещи за доставките на газ в Европа, но без участието на Украйна

14:26 | 24.06.15 г.
Русия планира да обсъди с ЕС "Турски поток"

Русия все пак ще обсъди „Турски поток” с Европейския съюз, стана ясно от думите на енергийния министър на Русия Александър Новак пред руски медии. Разговорите могат да се проведат по време на тристранните срещи между Русия, ЕС и Украйна за доставката на руски газ в Европа, отбелязва украинското издание на РБК.

По-рано ръководителят на "Газпром" Алексей Милер коментира, че компанията не се нуждае от разрешението на Брюксел за проекта. 

Няколко са вариантите, които се разглеждат, по отношение на развитието на вътрешната за общността газова инфраструктура, отбеляза Новак и допълни, че се надява от ЕС да дадат своите предложения.

„Възможно е този въпрос да бъде обсъден на тристранните консултации, но в двустранен формат... Без Украйна”, заяви Новак. Руският енергиен министър отбеляза още, че от ЕК все още няма никакво официално предложение относно продължаването на „Турски поток” на европейска територия.

От години Русия търси начин да заобиколи транзита на природен газ през Украйна. Една от възможностите за това беше „Южен поток”, който засега остава нереализирана идея. Москва намери нов начин да реализира плановете си – чрез „Турски поток”.

Според досегашните изявления газопроводът ще премине по дъното на Черно море, през територията на Турция до хъб на границата с Гърция. Намеренията на Москва са европейските клиенти да купуват газа от този разпределителен център и „Газпром” няма да има задължения за изграждането на последващата инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още