fallback

Алексис Ципрас: Гърция ще остане в еврозоната

Според гръцкия министър-председател кредиторите не искат да плащат високата цена от евентуален Grexit

23:38 | 29.06.15 г. 16

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви по време на телевизионно интервю в понеделник вечерта, че Гърция ще остане в еврозоната, съобщава Guardian. Според него кредиторите не планират да изхвърлят страната от валутния съюз, тъй като цената, която трябва да платят за Grexit, е твърде висока за тях.

Предстоят обаче сериозни затруднения. Спасителната програма на страната приключва във вторник и Гърция вероятно няма да успее да плати вноската си към Международния валутен фонд. Ципрас обаче заяви, че Атина може да успее да погаси задълженията си от 1,5 млрд. евро, ако кредиторите предложат добра сделка в най-кратки срокове. Подобна перспектива обаче засега не се вижда.

Междувременно Bloomberg съобщи, че според Ципрас гърците ще оцелеят и без спасителна програма, а страната няма да се откаже от демокрацията само защото спасителната програма приключва.

Правителството ще продължи напред така, както решат гръцките граждани на референдума в неделя. Ако избирателите отхвърлят офертата на кредиторите, това ще ни предостави силна позиция за преговори, допълни той. В изказването му се долови и намек, че ако избирателите обаче одобрят предложените от международните институции условия, министър-председателят ще подаде оставка.

Ципрас заяви още, че гръцките банки са затворени за седмицата заради липсата на удължаване на спасителната програма, но ще отворят веднага след референдума. Новината обаче, че дневният лимит за теглене за пенсионерите ще бъде увеличен от 60 евро на 120 евро, а 850 банкови клона ще бъдат отворени в сряда, за да бъдат изплатени пенсиите, беше приветствана с одобрение.

Кредиторите на Гърция дадоха ултиматум на правителството и предпочитат да няма референдум, продължи Ципрас. Той повтори твърденията си, че Гърция е направила всичко по силите си, за да постигне компромис с кредиторите си през последните пет месеца и обвини международните институции, че не са предоставили на гърците никакви решения на проблема.

Според министър-председателя представителите на еврогрупата, а не Гърция, са напуснали масата за преговори. Той разкритикува председателя на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер за това, че не е предложил мерки, които да са в тон с европейските ценности.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още