fallback

Германците подкрепят твърдата позиция на Меркел за Гърция

70% от запитаните в най-голямата европейска икономика не одобряват отстъпки в предложенията на кредиторите на Атина

09:14 | 01.07.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Ако гръцкият премиер Алексис Ципрас се надява насрочения за неделя референдум да изплаши германския му колега Ангела Меркел, което да доведе до по-добри условия за Атина, един бърз поглед към последните нагласи в най-голямата икономика в Европа показват твърдата позиция на германския народ, пише The Wall Street Journal.

Проведените непосредствено преди края на спасителната програма на Гърция на 30 юни проучвания показват, че германците стоят твърдо зад позицията на Меркел, представена на пресконференцията в понеделник. Тогава канцлерът изтъкна, че ако Гърция остане в еврозоната, тя ще трябва да приложи непопулярните икономически мерки, които до момента отхвърля.

Правителствени служители казват, че въпреки опасенията на Ангела Меркел, че Grexit ще разедини Европа във времена на предизвикателства – най-вече руската агресия в Украйна и заплахата от Ислямска държава, твърдата позиция е нещото, което трябва да бъде поддържано, ако се държи на залегналите в основата на еврозоната правила.

"Въпреки че доста голям брой от избирателите вече не виждат бъдеще за Гърция в еврозоната, огромното мнозинство препоръчва на канцлера да не се компрометира", заяви Хайко Гьоте, директор на социологическа група Infratest Dimap.

Други германски експерти също са обединени в обвиненията към гръцкото правителство за неотдавнашната ескалация.

"Има ясно мнозинство от повече от две трети, които отхвърлят допълнителните отстъпки за Гърция", каза Андреа Волф, член на Борда на социологическата агенция Forschungsgruppe Wahlen.

Последното проучване на института, публикувано на 12 юни, показа, че само 24% от германците приемат изменение на условията на спасителния план, докато 70% застават твърдо зад предложенията на кредиторите. Допитването е извършено сред 1 230 респонденти.

Запитани дали Гърция трябва да се откаже от еврото, германците са по-балансирани. Представителна анкета на Infratest Dimap сред 1 000 души, поръчана от обществената телевизия ARD, показа, че 48% от германците подкрепят Grexit, докато 43% са против.

Социолозите твърдят, че сравнително голямата подкрепа за продължаване на членството на Гърция в еврозоната отразява загрижеността на Ангела Меркел за стабилността и единството на Европа. Съществуват и редица страхове относно възможните икономически последствия за Германия, които един фалит на Атина би предизвикал.

Едно излизане на Гърция от еврозоната би "засегнало цяла Европа, защо само Германия?", заяви Пол Eк, 57-годишен консултант от Мюнхен. "Но в Германия това няма да се усети много. Няма да бъде краят на света".

29-годишният книжар във Франкфурт Томас Хеблих зае по-агресивна позиция. "Гърция никога не трябваше да е част от еврото... Когато човек гради къща с нестабилни етажи, след което добави камък, в някакъв момент структурата ще се разпадне", коментира той.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още