fallback

Варуфакис: Германия цели Grexit, за да изплаши Франция

Според бившия гръцки финансов министър Германия иска да накара Франция да приеме нейния модел на дисциплинарна еврозона

09:13 | 11.07.15 г. 10

Германия иска Гърция да бъде изхвърлена от еврото, за да стресне Франция и да я накара да приеме "модела й на дисциплинарна еврозона", смята бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, предаде БТА.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле иска Grexit, за да "изясни нещата по един или друг начин", пише Варуфакис в британския вестник "Guardian".

"Убеден съм, че германският министър на финансите иска Гърция да бъде изхвърлена от общата валута, за да изкара акъла на французите и да ги накара да приемат неговия модел на дисциплинарна еврозона", пише Варуфакис, който подаде оставка в понеделник.

Тази нощ гръцкият парламент одобри предложенията на правителството на Ципрас към кредиторите на Гърция (Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд). Кредиторите реагираха положително на предложенията, които ще бъдат разгледани днес от финансовите министри на еврозоната.

Вчера парламентът на Франция, която е втората най-силна икономика в еврозоната, прие реформи, целящи да съживят икономиката на страната, която страда от нисък растеж и висока безработица.

Според Варуфакис Германия, която най-силно настоява за бюджетна дисциплина в Европа, иска да превърне Гърция в пример, за да подчини французите. Той пише, че когато Гърция е станала неплатежоспособна през 2010 г. вместо преструктуриране на дълга ѝ и реформа на икономиката ѝ е бил избран "токсичният" вариант - "отпускане на нови заеми на фалирал длъжник, преструвайки се, че той продължава да е платежоспособен".

Откакто СИРИЗА дойде на власт "голямо мнозинство в Еврогрупата, под влиянието на Шойбле прие Grexit като предпочитано решение или оръжие срещу нашето правителство", добавя бившият гръцки финансов министър. Той смята, че ако в крайна сметка Гърция напусне еврозоната, това ще отнеме повече от година.

"Grexit ще е еквивалентът на обявяване на рязко обезценяване над 18 месеца предварително: рецепта за ликвидация на гръцкия капитал и прехвърлянето му в чужбина с всички възможни средства", пише Варуфакис.

Всичко за кризата в Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още