fallback

МВФ: Несигурността около Гърция може да повлияе зле на Германия

Според фонда неяснотата около новия спасителен пакет може да забави инвестициите в Германия

19:06 | 15.07.15 г. 7
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че несигурността, свързана с новия спасителен пакет за Гърция, може да подкопае доверието в Германия и да забави ръста в инвестициите, които се очаква да доведе до възстановяването на икономиката на най-голямата европейска икономика, пише Bloomberg.

“Рискът от подновяването на стреса в еврозоната се увеличи” след като срокът на европейската спасителна програма за Гърция изтече на 30 юни, твърди изявление на МВФ до изпълнителния съвет на фонда. Изявлението е част от оценката на МВФ за германската икономика, публикуванa в сряда.

Европейските лидери се споразумяха тази седмица за нов спасителен пакет за Гърция в размер на 86 млрд. евро. Планът е изправен пред няколко предизвикателства, включително приемането на реформите от гръцкия парламент, изисквани от европейските кредитори.

“Основният краткосрочен риск за Германия е, че сътресенията ще се разпространят и ще подкопаят доверието в растежа на икономиката”, поясняват от МВФ. “Това вероятно ще отслаби потреблението и ще отложи прогнозираното възстановяване на частните инвестиции”.

Управлението на риска зависи от “навременното разгръщане” на политическите инструменти на Европейската централна банка, твърди фондът.

МВФ прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Германия ще нарасне с 1,6% през тази година и с 1,7% през следващата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още