IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Франция е готова да участва в засилена организация на еврозоната

Френският президент в подкрепа на идеята за правителство и парламент на еврозоната

10:25 | 19.07.15 г. 5
<p>
	Франсоа Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Франция е готова да участва в една засилена организация на еврозоната и да състави заедно с други страни, които ще се решат на това, един авангард, заяви френският президент Франсоа Оланд в статия, публикувана във в. " Journal du Dimanche".

Статията е част от публикации по повод 90-ата годишнина от раждането на бившия президент на Европейската комисия Жак Делор.

Еврозоната тази седмица съумя да препотвърди своето единство с Гърция. Качеството на френско-германските връзки допринесе доста за това. Европейското съзнание надделя, казва Оланд.

Но ние не можем да спрем дотук. Предлагам да подемем идеята на Жак Делор за правителство на еврозоната и да прибавим към нея специфичен бюджет, както и парламент, за да се уверим в неговия демократичен контрол, казва Оланд.

Споделянето на една парична единица е нещо много повече от конвергенция. Това е избор, който 19 страни направиха, защото такъв беше техният интерес. Нито едно правителство от 15 години между впрочем не е поело отговорността да излезе от еврозоната, каза Оланд.

Този избор приканва към една засилена организация и със страните, които ще решат това, Франция е готова да създаде авангард, каза Оланд.

Пред същото издание самият Делор казва, че настоящата система в ЕС и еврозоната не може да бъде управлявана.

Това не може да продължава така. Трябва да пресъздадем този икономически и валутен съюз. Имаше дефект при изграждането му още в началото. Имаше и глупост и неспособност на еврозоната да се справи с този проблем, казва Делор.

Според него в настоящата ситуация е било избегнато най-лошото, но Европа сега не е морална сила.

Трябва да се върне моралната мощ на Европа, която беше нейната сила в други периоди като например падането на Берлинската стена, казва Делор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/19/us-oekonomen-fordern-den-austritt-deutschlands-aus-dem-euro/Ами и швабите вече умуват дали да не върнат дойчемарката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
Stefan--L
преди 8 години
Каква еврозона е какви 5 лв. Всички знаем че еврозоната ще се разпадне а еврото ще изчезне. Дори Ванга го е предсказала! След Гърция ще трябва да се спасяват Италия Испания Португалия Франция Австрия кой кого да спасява по напред ???? МОЖЕ БИ НАС ЗА ТОВА НИ ВЗЕХА В ЕВРОГЕИСКИЯТ СЪЮЗ ТЕ ДА ХАРЧАТ А НИЕ ДА ГИ СПАСЯВАМЕ! ДА ВИ Е-БА И СЪЮЗА И СЪЮЗИЩЕТО ВИНАГИ СМЕ НА ЛОШАТА СТРАНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Всичките тия глупости на Оланд показват само едно , че Франция е яко за мустака и е въпрос на време да лъсне голия и ***...та затуй докат е време, дайте да дадем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Уплашиха се защото дългът им отива към 100% - http://***.debtclocks.eu/public-debt-and-budget-deficit-of-france.htmlСмешници !!! Тъй като сме пред свършен факт съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885За 1-2год. ЕС може да се оправи ако се вземат правилните мерки които са прости - 0% бюдж.дефицит в Конституциите за тези които минават 60% дълг ,прогресивно облагане на лихвите по държ.дълг така ,че да са до 0,1% и забрана на офшорките ,и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoПросто е но аз не мога да заповядам на Парламентите на държавите и на ЕС да вземат правилните мерки и затова пиша за да има силно гражданско общество което да изисква да се вземат правилните мерки защото ако не се вземат ще настане хаос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още