fallback

S&P вижда рискове за финансовото състояние на ЕС

Американската агенция понижи перспективата си за Евросъюза от "стабилна" на "негативна"

10:10 | 04.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател

Американската рейтингова агенция Standard & Poor's Ratings Services понижи късно в понеделник перспективата за Европейския съюз от „стабилна“ на „негативна“. Кредитният рейтинг обаче остава на ниво AA+, съобщи Standard & Poor's в първия ден на седмицата.

С това се увеличава опасността от евентуално понижаване на рейтинга в рамките на следващите две години. Като цяло рисковете за финансовото състояние на ЕС се покачват, пише в своя анализ агенцията. Сред тях изрично са изброени и новите помощи за Гърция.

Рейтинговата агенция предупреждава, че Европейският съюз „отново предоставя пари, за да помогне на държави членки с висок риск, без те да имат собствени средства“.

"Фактът, че Европейският съюз неколкократно черпи от фондовете си, за да подпомага финансово много рискови страни членки, без същите да имат принос", е една от причините за това решение, обяснява рейтинговата агенция. Без конкретно и изрично да го казва, агенцията намеква с това ,че Гърция може да не плати задълженията си към съюза, пише Ройтерс.

Освен това Великобритания, държавата с втория най-голям принос към бюджета на ЕС, е заплашена от отнемане на топ рейтинга ù. Наскоро S&P понижи перспективата си за страната от  „стабилна“ на „негативна“. „Смятаме, че евентуално напускане на ЕС повдига въпроса за финансирането на огромните дефицити и краткосрочния дълг“, посочиха тогава от агенцията.

Сега агенцията изрази и опасения от евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз след насрочения за 2016 година референдум от премиера Дейвид Камерън. Островът, заедно с Германия и Франция, е един от най-големите вносители в европейския бюджет, като трите страни допринасят с около 70 на сто към бюджета на ЕС.

Друг фактор за решението е е милиардният план на ЕС, наречен на името на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който има за цел да мобилизира инвестиции на стойност 315 милиарда евро за три години. Агенцията обаче смята, че ЕС ще даде заем на загуба за първи път в историята си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:46 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още