fallback

EFSM ще може да подпомага всички държави от ЕС

Страни от еврозоната ще получават пари от фонда, ако гарантират компенсации за държавите извън нея

16:47 | 04.08.15 г. 4

Европейският механизъм за финансова стабилност (EFSM) ще може да подпомага и държави, които не членуват във валутния блок, съобщават от Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Съветът днес е одобрил с писмена процедура регламент за изменение на законодателството, с което беше установен фондът, с което става възможно финансовото подпомагане и на държавите извън еврозоната.

Тези промени бяха договорени от лидерите на държавите от ЕС на заседанието им на 17 юли, когато беше решено и Гърция да бъде подкрепена с малко над 7 млрд. евро от EFSM.

Гарантира се също така, че финансова помощ от EFSM страни от еврозоната ще могат да получат, ако предоставят правно обвързващи разпоредби, гарантиращи, че държавите извън еврозоната ще бъдат незабавно и изцяло компенсирани в резултат от неизпълнение от страна на бенефициента да изплати финансовата помощ.

Подпомаганите държави ще могат да предоставят обезпечения или други гаранции на държавите извън еврозоната, предвиждат промените.

Това изискване за компенсации беше поставено от премиерите на България Бойко Борисов и на Великобритания Дейвид Камерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още