fallback

Могерини: Хирошима и Нагасаки са най-силното изражение на жестокостите на войната

Договорът за неразпространение на ядрено оръжие все още е далеч от пълното прилагане, посочва европейски дипломат номер едно

20:13 | 06.08.15 г. 7
Автор - снимка
Създател

Трагичните събития отпреди 70 години в Хирошима и Нагасаки, над които бяха пуснати атомни бомби, напомнят днес на целия свят за жестокостите на войните. До такива жестокости не трябва да се прибягва дори в най-острите моменти на противоречия, пише Федерика Могерини в отворено писмо по повод 70-ата годишнина от атомните бомбардировки в двата японски града.

Писмото е публикувано в италианското издание Corriere della Sera във връзка с годишнината от бомбардировката над Хирошима, предава БТА. 

"70 години по-късно Хирошима и Нагасаки остават най-силно изражение на жестокостите на войната. Дори в най-трудните моменти на противопоставяне между Запада и Изтока, споменът за тези ядрени удари беше предупреждение, че не трябва да се допуска повторение на този ужас", пише Могерини.

"Като решиха да сложат край на Студената война, храбрите и далновидни лидери избраха да инвестират в сигурността на света и в тази на своите граждани. Тогава за първи път тези лидери си дадоха сметка, че разоръжаването, а не разпространението на оръжията е единствено средство за постигане на мир и на сигурност по света", добавя тя.

Дипломат номер едно на ЕС признава, че Договорът за неразпространение на ядреното оръжие все още е далеч от пълно прилагане и рискът от разпространение на атомни оръжия и на "мръсни войни" се е умножил.

"Споменът за случилото се преди 70 години в Хирошима и Нагасаки трябва да е универсален ключ към постигането на мир и сигурност. Трябва да осъзнаваме, че няма граници пред неразпространението на ядреното оръжие, пред влизането в сила на забраната на ядрените опити, пред мирното използване на ядрена енергия", посочва Могерини.

Тя обвързва годишнината от Хирошима и Нагасаки с успеха на преговорите по иранската ядрена програма. "Онова, което свързва спомена за Хирошима и Нагасаки и успеха на преговорите с Иран, е куражът да се изгради нов световен ред, основаващ се на диалога и сътрудничеството, а не на противопоставянето", допълва Федерика Могерини.

Тя припомня, че преди 30 години лидерите на СССР и на САЩ Михаил Горбачов и Роналд Рейгън са имали смелостта да отворят нова страница в отношенията между двата блока. "Днес ние трябва да имаме силата и способността да изградим мира, за да не се налага после да си казваме: Господи, какво направихме!", предупреждава Могерини.

Тя визира думите на пилота на бомбардировача Enola Gay, хвърлил бомбата над Хирошима. След обстрела капитан Робърт Луис пише в бордния дневник на самолета думите: "Господи, какво направихме".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още