fallback

Меркел: Европа се нуждае от единно решение на проблема с бежанците

Канцлерът призова германците да отхвърлят ксенофобията

22:19 | 31.08.15 г. 11

Германският канцлер Ангела Меркел призова Европейският съюз (ЕС) да заеме единна позиция по отношение на кризата с мигрантите и призова германците да отхвърлят ксенофобията, пише Bloomberg.

Кризата ескалира миналия месец след като полицията откри в близост до границата с Унгария австрийски камион, в който се намираха телата на 71 починали имигранти. Десетки други бежанци се удавиха, когато лодките, в които бяха, се преобърнаха край бреговете на Либия миналата седмица. Германия се готви да посрещне най-малко 800 000 мигранти през тази седмица, но други страни се противопоставят на всичко това и твърдят, че не са готови да приемат мюсюлмани.

“Ако Европа не успее да реши проблема с бежанците, силната ѝ връзка с правата на гражданите заплашва да се разпадне”, заяви Меркел пред репортери в Берлин. “Европа като цяло трябва да реши въпроса. Сегашната ситуация не е задоволителна”.

"Това, което ме засяга, е че в страната ни има такава атмосфера и такава омраза", заяви Меркел след насилствените антиимигрантски протести този месец. "Не може да има оправдание за това".

По време на посещение в Кале, Франция, където 3500 имигранти лагеруваха, в очакване да преминат към Великобритания, френският премиер Мануел Валс призова страните членки на ЕС да споделят бремето по приемането на търсещите убежище. Той добави че трябва да се прави разграничение между тези, които търсят убежище и "икономическите имигранти", които трябва да се върнат по домовете си.

Валс заяви, че "трябва да бъдем твърди с незаконната имиграция, която не бива да бъркаме с хората, които търсят убежище". Той обяви още и изграждането на приют с 1500 легла за мигрантите в Кале. Това решение беше остро критикувано от антиимигрантския Национален фронт, който заяви, че ходът само би насърчил идването на повече бежанци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още