fallback

ЕК няма да променя очакванията си за икономическия растеж на ЕС

Икономическото възстановяване в Европа е стабилно, въпреки че трябва да се ускори, коментира Пиер Московиси

22:03 | 04.09.15 г.

Европейската комисия (ЕК) ще се придържа към досегашната си прогноза за икономическия растеж на Европейския съюз (ЕС) за тази година, съобщи еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс.

В пролетната си прогноза ЕК обяви, че очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС да се разшири с 1,8% през тази година, след като през миналата нарасна с 1,4%.

За държавите от еврозоната Брюксел очаква икономическият растеж през тази година да се ускори до средно 1,5% от 0,9% през 2014 г.

"На този етап смятаме, че перспективите за тази година са най-малко за съответствие с очакванията ни от пролетта, защото виждаме, че икономическото възстановяване на Европа постепенно набира скорост”, коментира Московиси.

“Вярвам, че в Европа вече виждаме предимствата от фискалната консолидация и плодът на структурните реформи. Нашите икономики са все по-ефективни и конкурентоспособни”, допълва той, като цитира последните данни за повишаването на бизнес доверието и намаляването на безработицата.

"Всичко това ме прави доста уверен, че икономическото възстановяване в Европа е стабилно, въпреки че трябва да се ускори", заключи Московиси.

Вчера Европейската централна банка намали прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната до 1,4% през тази година. Предишната прогноза на институцията беше за ръст на БВП от 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още